Uoči zasjedanja Skupštine TK
0

Tuzla: Postignut dogovor, studenti odustali od protesta

Piše: D. Brkić
Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona će u četvrtak glasati o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona. Nezadovoljni članovima 104. i 125. pomenutog zakona, studenti Univerziteta u Tuzli najavili su proteste ukoliko najavljene izmjene i dopune dobiju podršku poslanika u skupštinskim klupama.

U praksi bi ovi članovi značili da studenti koji dva puta obnavljaju godinu gube status redovnog i dobijaju status samofinansirajućeg studenta. U tom slučaju studenti bi po semestru umjesto dosadašnjih 100 KM, plaćali i po 900 KM, a isti slučaj bi bio i u svakoj narednoj akademskoj godini.

"Razgovarali smo s predstavnicima resornog ministarstva i ono što smo uspjeli postići je da studenti koji su dva puta obnovili godinu plaćaju 50 posto školarine za vlastite potrebe. U konkretnom slučaju studenti Medicinskog fakulteta plaćali bi 450 KM po semestru", kazao je Nedžad Hodžić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli.

Također, i dalje će biti omogućena promjena statusa, odnosno student za vlastite potrebe može steći status redovnog studenta, ali ako u narednoj akademskoj godini ne položi sve ispite ponovo će imati status studenta za vlastite potrebe.

Članovi 104. i 125. Zakona o visokom obrazovanju bit će u punom obimu primjenjivani na dolazeće generacije studenata, koji će u slučaju dvostruke obnove do kraja školovanja morati plaćati punu cijenu školarine.

Detalji dogovora s resornim ministarstvom u Vladi TK prezentovani su u amfiteatru Medicinskog fakulteta, a prisutni studenti su zadovoljni otišli kućama.