BiH
17

Vlada TK bez rješenja za Ditu, radnici ogorčeni, najavljuju blokade

Piše: D. Brkić
Radnici Fabrike deterdženata "Dita" iz Tuzle najavili su za srijedu blokadu sjeverne i južne saobraćajnice u Tuzli, jer su u Vladi TK saznali kako izvršna vlast nema rješenja za pokretanje proizvodnje u nekadašnjem privrednom gigantu.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Uzaludna su bila njihova nadanja da će početi proces revitalizacije, a potvrdile su se, kako navode, sumnje da je Vlada TK na čelu sa Bahrijom Umihanićem samo kupovala vrijeme.

"Nude nam sada da mi kupimo fabriku za jednu marku. Sve da i to uradimo nemamo novac za pokretanje proizvodnje. Premijer Umihanić ponavlja riječi koje su nam dobro poznate, a zbog takvog odnosa mi ćemo radikalizovati svoje mjere“, kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite".

Vlada TK čeka još uvijek informacije Ureda za zakonodavstvo i Kantonalnog pravobranilaštva o tome da li je moguć zakonit otkup dionica. Također, aktuelna Vlada TK nudi radnicima da sačekaju konstituisanje nove Skupštine TK kako bi počeli novi pregovori.

"Lako je njima reći da čekamo kada imaju platu po nekoliko hiljada KM, a mi nismo dobili ni marku u proteklih 37 mjeseci. Mi nikome nećemo dozvoliti da uđe u krug fabrike. Ključeve ćemo im predati samo onda kada izmire plate i doprinose prema radnicima. Nikakva drugačija solucija ne postoji“, kaže Mehmedović.

Ranije su radnici nekoliko uništenih preduzeća sa područja TK najavili i blokadu saobraćajne petlje u Šićkom Brodu. Ukoliko dođe do toga saobraćaj u najmnogoljudnijem kantonu bit će u potpunom kolapsu.