{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici "Dite“ uzaludno čekali na zaključke vanredne sjednice Skupštine TK

7.10.2014. u 15:03
4
5
Radnici "Dite“ uzaludno čekali na zaključke vanredne sjednice Skupštine TK
4
Vanredna sjednica Skupštine TK, osim samoreklamerstva pred predstojeće opće izbore u BiH, nije donijela ništa novo za radnike Fabrike deterdženata "Dita“, koji su ispred tuzlanskog BKC-a čekali na zaključke. Zaključak je, vjerovali ili ne, poslije dvosatne diskusije glasio: "Informaciju Vlade TK smo primili k znanju“.
I tu je kraj priče bar što se tiče sadašnjeg saziva Skupštine TK, kojoj mandat ističe s krajem sedmice. Radnici "Dite“ 50 i više mjeseci nisu primili platu, njihova radnička prava su odavno pogažena, a zaključci Skupštine TK, kako kažu, udaraju na njihovo ljudsko dostojanstvo.

"Ne znamo šta su planirali i šta žele. Mi znamo da im nećemo dopustiti otvaranje stečaja i ulazak u fabriku dok prema nama ne izmire sve zaostale plate i obaveze prema fondovima“, decidan je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite“.
O tome šta su zastupnici u Skupštini TK govorili može se podvući pod "otrcane fraze“. Pod isto se može svrstati i istup premijera Bahrije Umihanića, koji je ponavljao kako Vlada TK neće usvojiti ni jednu odluku koja nema zakonsko uporište i koji je ponovio sve ono što je o "Diti“ i drugim uništenim preduzećima u TK dobro poznato.

"Neka Allah bude na pomoći onima koji dođu poslije nas ako znamo kakva imamo zakonska ograničenja i u kakvom smo budžetskom deficitu“, rekao je premijer Umihanić.

Zbog nezadovoljstva radnika i građana u februarskim uličnim demonstracijama srušena je Vlada TK na čelu sa premijerom Seadom Čauševićem (SDP). Nova vlast u TK, kako navode radnici, morat će se odmah uključiti u rješavanje njihovih problema, jer im ovoga puta neće dozvoliti da uludo potroše četverogodišnji mandat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: