{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici "Dite“ uzaludno čekali na zaključke vanredne sjednice Skupštine TK

7.10.2014. u 15:03
4
5
Radnici "Dite“ uzaludno čekali na zaključke vanredne sjednice Skupštine TK
4
Vanredna sjednica Skupštine TK, osim samoreklamerstva pred predstojeće opće izbore u BiH, nije donijela ništa novo za radnike Fabrike deterdženata "Dita“, koji su ispred tuzlanskog BKC-a čekali na zaključke. Zaključak je, vjerovali ili ne, poslije dvosatne diskusije glasio: "Informaciju Vlade TK smo primili k znanju“.
I tu je kraj priče bar što se tiče sadašnjeg saziva Skupštine TK, kojoj mandat ističe s krajem sedmice. Radnici "Dite“ 50 i više mjeseci nisu primili platu, njihova radnička prava su odavno pogažena, a zaključci Skupštine TK, kako kažu, udaraju na njihovo ljudsko dostojanstvo.

"Ne znamo šta su planirali i šta žele. Mi znamo da im nećemo dopustiti otvaranje stečaja i ulazak u fabriku dok prema nama ne izmire sve zaostale plate i obaveze prema fondovima“, decidan je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite“.
O tome šta su zastupnici u Skupštini TK govorili može se podvući pod "otrcane fraze“. Pod isto se može svrstati i istup premijera Bahrije Umihanića, koji je ponavljao kako Vlada TK neće usvojiti ni jednu odluku koja nema zakonsko uporište i koji je ponovio sve ono što je o "Diti“ i drugim uništenim preduzećima u TK dobro poznato.

"Neka Allah bude na pomoći onima koji dođu poslije nas ako znamo kakva imamo zakonska ograničenja i u kakvom smo budžetskom deficitu“, rekao je premijer Umihanić.

Zbog nezadovoljstva radnika i građana u februarskim uličnim demonstracijama srušena je Vlada TK na čelu sa premijerom Seadom Čauševićem (SDP). Nova vlast u TK, kako navode radnici, morat će se odmah uključiti u rješavanje njihovih problema, jer im ovoga puta neće dozvoliti da uludo potroše četverogodišnji mandat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: