BiH
54

Vlada RS za negiranje genocida dala 1.898.900 KM!

Piše: F.V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Republike Srpske (RS) milionskim iznosima finansira Istorijski projekt Srebrenica kojeg vodi poznati negator genocida u Srebrenici Stefan Karganović. Potvrđuje to i informacija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, koji djeluje pri Ministarstvu pravde RS, a koju je Klix.ba dobio na uvid. Inače, ta informacija je ovih dana dostavljena Asocijaciji studenata iz Srebrenice.
Karganović: Negiranje genocida se izdašno finansira
Karganović: Negiranje genocida se izdašno finansira

Vlada RS je, pojašnjeno je, na sjednici održanoj 27. marta 2008. godine donijela Zaključak o upoznavanju s Informacijom o namjerama nevladine organizacije "Stichting Srebrenica Historical Project" i zadužila Ministarstvo finansija da osigura sredstva iz budžeta za realizaciju predloženog projekta, dok je Republički sekretarijat za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu (prethodnik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica), zadužen da "pruži svu tehničku i administrativnu pomoć pomenutoj NVO".

Podsjetimo, u tom periodu na čelu Vlade RS bio je aktuelni predsjednik tog entiteta i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miliorad Dodik, koji je snažno podržavao navedeni projekt.

"U periodu od 2008. do 2014. godine ukupan iznos sredstava koji je iz budžeta odobren NVO Istorijski projekt Srebrenica je 1.898.900 KM, te da je od tog ista utrošila 1.445.698, 88 KM. Odluke Vlade RS i budžeti za svaku godinu, kojima se objezbjeđuju odnosno planiraju sredstva za rad NVO, nalaze se u izdanjima Službenih glasnika RS", navodi se u dokumentu kojeg potpisuje Milroad Kojić, direktor Republičkog centra

Predsjednik Istorijskog projekta Srebrenica Stefan Karganović tvrdi da je u zaštićenim zonama UN-a u istočnoj Bosni stradalo manje od 1.000 ljudi, a ne 8.372 koliko ih je, nažalost, stvarno stradalo.

Karganović je krajem prošle godine najavio nove dokumente koji "dovode u pitanje zvaničnu priču o događajima u Srebrenici i detalje koji se dogmatistima nimalo neće svidjeti".

"Riječ je o vrlo preciznom utvrđivanju broja nestalih u julu 1995. godine, što će im uskratiti mogućnost da nastave da 'prodaju maglu'. Zatim slijede analiza broja poginulih u ratnim dejstvima tokom proboja 28. divizije u odnosu na broj stvarno zarobljenih i strijeljanih. Kada sve te podatke poredamo, razmotriće se pitanje da li je ono što se dogodilo u Srebrenici – stvarno genocid", istakao je Karganović, prenijeli su tada mediji.

Poznati publicist i novinar Michael Dobbs napisao je na blogu magazina Foreign Policy da je Historijski projekat Srebrenica "specijaliziran je za ispitivanje, i u mnogim slučajevima poricanje, osnovnih historijskih činjenica povezanih s masakrima koje su izvršile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića u julu 1995. godine"

Ovaj publicist smatra da nije najalarmantnije u vezi s Historijskim projektom Srebrenica činjenica da postoje ljudi koji tvrde da je crno bijelo, nego da se industrija poricanja finansira od strane vlasti bosanskih Srba!

"Gruba analogija mogla bi biti da njemačka vlada i parlament glasaju svake godine za finansiranje istraživanje Davida Irvinga i drugih revizionističkih povjesničara holokausta", Dobbsov je stav.

Sada je i zvanično potvrđeno da Vlada RS finansira negiranje genocida i da za te svrhe izdvjaja milione maraka poreznih obaveznika, uključujući i novce hiljada onih čiji su rođaci ubijani jula 1995. godine.