|

Vlada RS za lobiranje u ovoj godini plaća 5,6 miliona KM

Vlada RS za lobiranje u ovoj godini plaća 5,6 miliona KM
0
F
FENA
8.3.2012. u 12:53
6
komentara
0

dijeljenja
Vlada RS za lobiranje u ovoj godini plaća 5,6 miliona KM
Vlada Republike Srpske (RS) će i tokom ove godine nastaviti s aktivnostima angažiranja lobističkih i advokatskih ureda u inozemstvu koji zastupaju njene interese, a za te namjene iz entitetskog budžeta bit će izdvojeno 5,6 miliona maraka, a lani je dato šest miliona, potvrdila je ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.
U pitanju su ugovori koji nose oznaku "interno“, odnosno imaju određeni stepen tajnosti, pa Cvijanović nije mogla odgovoriti s kojim to konsultanskim kućama RS ima ugovore, ali je dodala da je u pitanju i jedan advokatski ured, angažiran od Vlade RS-a još prije nekoliko godina.

U pitanju su i lobističke kuće, a Cvijanović navodi da RS te aktivnosti provodi i u SAD-u i Evropskoj uniji, a sve poslove koordinira Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

"Nisu u pitanju sporadične aktivnosti, već sistematska aktivnost koja se provodi na promociji stavova RS-a te afirmiranju određenih njenih prava.Također, RS je upućivala i izvještaje Vijeću sigurnosti UN-a, a sve te aktivnosti se provode u okviru ovih kuća, kao i različiti stavove s kojim je RS izlazila u pogledu kršenja ljudskih prava na prostoru BiH, a većina toga se odnosi na postupanje visokog predstavnika“, kazala je Cvijanović.

Na današnjoj sjednici Vlada RS-a je informirana o radu svojih stranih konsultanata te ocijenila da su, tvrdi Cvijanović, sve planirane aktivnosti dobro urađene.

"Sve ono što je provedeno tokom 2011.je urađeno kvalitetno, a zadaci i ciljevi, koji su postavljeni pred lobističke i advokatske kuće u inostranstvu su potpuno ispunjeni“, zaključak je entitetske vlade.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...