{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavić: Ne čudi me da oni koji imaju posla s Vladom RS bankrotiraju

F
29.5.2012. u 12:59
0
4
Čavić: Ne čudi me da oni koji imaju posla s Vladom RS bankrotiraju
0
Čavić: Ne čudi me da oni koji imaju posla s Vladom RS bankrotiraju
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Bankrot konsultantske kuće Dewey & LeBoueuf, poznate kao firme koja je radila konsultantske usluge Vladi Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama, na međunarodnom planu, ali i u samoj Bosni i Hercegovini, predsjednika Demokratske partije (DP) Dragana Čavića ne čudi, jer, kaže, svi koji imaju posla s Vladom RS-a bankrotiraju.
"Ne vjerujem da su konsultantske kuće koje je birala Vlada RS-a bile kredibilne i snažne", kaže Čavić za Fenu i sa skepsom komentira samu svrhu tih angažmana.

Čavić je podsjetio da su sredstva, koja se izdvajaju iz budžeta RS-a još od 2007. po jednoj vrlo mističnoj budžetskoj projekciji, koja je nosila naziv „Troškovi zastupanja RS-a u inostranstvu“, "odnijela" više od 20 miliona maraka u četiri godine.

"Znači, više od 20 miliona maraka je potrošeno za neka predstavljanja i zastupanja u inostranstvu, za koje Narodna skupština i nijedan drugi zvanični organ RS-a i javnost nisu upoznati za šta su to otišli", kazao je Čavić.

Poznato mu je, kaže, da je Vlada RS-a imala ugovore s dvije takve firme iz Vašingtona, što je svojevremeno potvrdila i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a, ali do danas nikada niko nije dobio nikakvu informaciju koji su efekti tih potrošenih novaca, u šta su utrošeni, ni ko je vodio kontrolu utroška novaca.

"Jednostavno, ne postoji nikakva informacija o utrošku tih javnih sredstava, koja nisu mala, već okvirno iznose oko 15 miliona dolara", kazao je Čavić.

Međutim, uvjeren je da će kad-tad na sto morati doći i informacija o utrošku sredstava poreznih obveznika RS-a u te svrhe.

"Ne čudi me da oni koji imaju posla s Vladom RS-a bonkrotiraju. To je njihova metodologija rada. Oni su u RS-u i javne firme doveli na rub bankrota, kao što su ’Šume RS’, Željeznice RS...", kategoričan je predsjednik DP-a.

Sumnja, međutim, da će zbog svih utrošenih sredstava na taj način neko odgovorati u RS-u.

„Kome režim može da odgovara? Režim upravlja polugama sistema i zato i jeste režim što nikome ne odgovara“, tvrdi Čavić.

Podsjeća da je i ranije na sjednicama Narodne skupštine RS-a pokretao pitanje odgovornosti za davanje sredstava u lobiranje i efekte tih angažmana, ali su odgovori po pravilu imali formalni karakter i teško je iz njih donijeti zaključke.

„Mnoge stvari se ne mogu saznati dok se vlast ne promijeni“, zaključuje Dragan Čavić.

Još 2008. Vlada RS-a angažirala je američku advokatsku firmu Dewey & LeBoueuf da bi je savjetovala u pregovorima s međunarodnom zajednicom i zastupala interes RS-a u svim drugim pravnim pitanjima.

Do 2010. Vlada RS-a je angažirala firme Dewey & LeBoeuf, LLP; Picard Kentz & Rowe, LLP i Quinn Gillespie & Associates, LLC. Ugovor s Dewey & LeBeoufom okončan je koncem aprila 2009., a pravne savjete i advertising Vlada RS-a je počela dobijati od Picarda, Kenta i Rowea, ugledne advokatske firme koju su osnovali bivši uposlenici Deweya & LeBeoufa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: