BiH
1

Cenić: Vlast angažirala firme bez provjere kredibiliteta

FENA
Svetlana Cenić
Svetlana Cenić
Ekonomska ekspertica iz Banje Luke Svetalna Cenić kaže da je ne čudi informacija o bankrotu konsultantske kuće Dewey & LeBoueuf, poznate kao firme koja je radila konsultantske usluge Vladi Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama, na međunarodnom planu, ali i u samoj Bosni i Hercegovini, jer su, očigledno, od vlasti RS-a angažirane firme čiji je izbor vršen u „četiri oka“ i bez provjeravanja njihovog kredibiliteta.

Cenić u izjavi Feni navodi da „šta god je Dodik podržao ili otvorio, to je ili bankrotiralo ili nestalo ili je RS u sudskom sporu“.

Nije, navodi, začuđena ni ovom informacijom o bankrotu konsultantske kuće čije je usloge koristila Vlada RS-a te očekuje i dalje slične informacije.

Efekti lobiranja za interese RS-a nisu, smatra ona, ni postojali.

„To je bilo lično lobiranje za Milorada Dodika, a ne za RS, ne za njene porezne obveznike, jer da je bilo i oni i Republika bi bolje stajali, umjesto što RS ima dugove i ne može da vrati kredite MMF-u“, ističe Cenić.

S druge strane, davali su se, ukazuje, silni novci za „neke“ strategije, lobiranja i slično, a niko nije za to polagao račune.

Podsjeća da konsultantske kuće posluju na principima prihoda i projekata, koji, ako izostanu, počinju troškovi, zbog čega se firma i gasi.

„To znači, firma nema kredibilitet i reputaciju, a primila je ipak neke milione iz RS-a i ne može dalje da posluje. Recimo da je to, a da nije i nešto još gore u pozadini, što ćemo saznati“, kaže Cenić.

Konstatuje i da je u RS-u počela završna borba da se „sve unovči i uzme“, a da niko ne odgovara i da se stoga i ne ide ka evropskom putu, jer do tada treba sve „oprati“ da bi se legalizovalo, dok će neko drugi plaćati dugove.

„Tako je nestala i zadnja zelena površila u centru Banje Luke, gdje se gradi velika zgrada, a i Vrbas je dat po koncesiju. I šta dalje treba objašnjavati“, navodi Cenić i dodaje da izgleda mora doći do bankrota da bi se i nešto uradilo.

„Ne očekujem da će i za bilo šta od ovog neko odgovarati. To će uslijediti tek kada sve bankrotira i kada narodu sve pređe preko glave. A sve je pod kontrolom SNSD-a, pravosuđe, tužilaštvo, općinski organi i sve optužbe padaju...“, zaključuje Cenić.