Vlada RS uči građane šta je to autoput i kako ga koristiti

S
Piše: D. Tomić/Sarajevo-x.com
28.11.2011. u 15:48
0
79
Vlada RS uči građane šta je to autoput i kako ga koristiti
0
1/4 Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
2/4 Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
3/4 Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
4/4 Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Tokom današnje konferencije za novinare u Banjoj Luci, na kojoj je promovisana Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, novinarima su podijeljeni leci koji bi vozače trebali da "pripreme za saobraćaj na novom autoputu Banja Luka - Gradiška".
Pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS za drumski saobraćaj Nataša Kostić apelovala je da se učesnici u saobraćaju pridržavaju propisa, a posebno ograničenja brzine, navodeći da će im letak pomoći da se upoznaju o pojedinim odredbama zakona.

"Smatrali smo svi da je potreban jedan ovakav letak, da upoznamo učesnike u saobraćaju šta se smije, a šta ne. Ovdje su i upute kako koristiti autoput i naravno upozorenje na kaznene odredbe. Korišćenje autoputa će kod nas u nekom momentu možda probuditi adrenalin pa ćemo malo više pritisnuti papučicu za gas, ali apelujemo na vozače da se pridržavaju prilagođene brzine, posebno u ovom vremenu sada, kada je klizavo i ima dosta magle", rekla je Kostićeva.

U letku, čija cijena izrade nije saopštena, uz članove zakona, može se pročitati i definicija šta je to autoput te ko se njime može kretati.

"Na autoputu vozač ne smije vozilom da se kreće kolovoznom trakom namijenjenom za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera", samo je jedna od naglašenih pisanih uputa za vozače koji će u 21. vijeku koristiti autoput.

Pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS-a je objasnila da će leci za “pravilno voženje autoputem” biti dijeljeni posredstvom Auto-moto saveza RS, na stanicama za tehničke preglede i prilikom svečanog otvaranja autoputa koje je najavljeno za srijedu.

Podsjećamo, autoput Banja Luka - Gradiška, koji se gradi već godinama, prema procjenama resornog ministarstva trebao bi da košta oko 320 miliona KM.

Dionicu Gradiška – Mahovljani, sa oko 26 kilometara na ovom autoputu, čiji rokovi izgradnje su više puta prolongirani, u srijedu bi trebali otvoriti predsjednici RS i Srbije Milorad Dodik i Boris Tadić.

U tu drugu fazu izgradnje autoputa, prema ranijoj informaciji iz Vlade RS-a, po kilometru je utrošeno oko 3,5 miliona eura, ali su napomenuli da će nakon izvršenog konačnog obračuna radova biti poznat precizan podatak.

Na današnjoj konferenciji za novinare je navedeno da na putevima u RS godišnje pogine oko 140 osoba, a oko 3.000 bude povrijeđeno.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, koja je formirana u oktobri prošle godine, je rekao da su u posljednjih 10 godina na cestama ovog entiteta poginule 1.852 osobe, a da su 32.953 osobe povrijeđene.

“Zadaci Agenije za bezbjednost saobraćaja su organizovano i kontinuirano usavršavanje sistema bezbjednosti saobraćaja u RS, koordinacija i pružanje podrške svim subjektima ovog sistema, promocija bezbjednosti saobraćaja i drugi", zaključio je Radović.

On je objasnio da se Agencija na čijem je čelu finansira iz budžeta RS, uz pomoć donacija i ostalih izvora, a za rad Agencije u narednoj godini predviđeno je oko 150.000 KM.

Radović je dodao da je u toku i realizacija projekta "Konsultantske usluge na jačanju sistema i stanja bezbjednosti saobraćaja u RS" čiji je implementator preduzeće "Putevi RS", a koji provodi jedna švedska konsultantska kuća. Vrijednost ovog projekta, koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke, je oko 1,2 miliona eura.


Komentari (79)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: