Nakon sedam godina gradnje
0

Ovog mjeseca otvaranje autoputa B. Luka - Bos. Gradiška

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Autoput Banja Luka - Bosanska Gradiška, čija je gradnja počela prije sedam godina, bit će ovog mjeseca pušten u saobraćaj, izjavio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je istakao da su radovi završeni i da se čekaju još samo dozvole nadležnih institucija da autoput, čija je dužina 37 kilometara, bude privremeno otvoren, dodajući da će potpuno biti završen kada se okonča izgradnja Mahovljanske petlje i mosta na Savi. Prema njegovim riječima, putarina za vožnju ovom dionicom neće biti naplaćivana dok se ne završi gradnja Mahovljanske petlje.

Čubrilović je rekao da je u toku i formiranje radne grupe koja će se baviti izborom izvođača gradnje mosta na Savi o čemu je prošle sedmice potpisan i ugovor sa predstavnicima Vlade Hrvatske, ističući da je procijenjena vrijednost mosta sa pristupnim putevima oko 28 miliona eura. Govoreći o pregovorima sa kineskim partnerima o izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj, ministar ministar saobraćaja i veza naveo je da Vlada RS ima informacije da je njihovo osiguranje prihvatilo posao, a da je banka koja ih prati dala zeleno svjetlo za ulazak u projekat. 

"Sada je na potezu naše Ministarstvo finansija da izvrši procjenu tog posla. Bez obzira na to što bi se RS zadužila za izgradnju ovog autoputa, uvjeren sam da bi to bio pravi potez, čemu nas uče i iskustva iz regiona", tvrdi Čubrilović.  

Osvrćući se na propali ugovor o izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj koji je sklopljen sa slovenačkim preduzećem CPM, Čubrilović je rekao da je potraživanje od 7,6 miliona eura predato Privrednom sudu u Sloveniji pred kojim se vodi stečajni postupak, dodajući da je problem što nema dovoljno imovine u stečajnoj masi za namirenje svih potražilaca, ali da je olakšavajuća okolnost, prema informacijama iz suda, što je potraživanje RS prioritet za naplatu.