Pregovaraju s EBRD-om i EIB-om
0

RS kreditima planira izgradnju autoputa Banja Luka-Doboj

FENA
Nedeljko Čubrilović
Nedeljko Čubrilović
Predstavnici Republike Srpske su u završnoj fazi pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i u drugoj polovini februara očekuju donošenje konačne odluke o kreditu od 150 miliona eura za izgradnju dionice autoputa Doboj – Prnjavor, a vode pregovore i sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za kreditna sredstva od 200 miliona eura za izgradnju druge dionice tog autoputa, na relaciji Banja Luka – Prnjavor.

Po odobravanju sredstava, u ovoj godini je planiran početak radova na izgradnji autoputa Banja Luka – Doboj, dužine 72 kilometra. "Nakon završetka ovog projekta, modernim autoputem povezat ćemo Gradišku i Banju Luku, preko Prnjavora sa Dobojem i panevropskim koridorom Vc", nada se ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović i u razgovoru za Fenu podsjeća da autoput na koridoru Vc prolazi kroz teritoriju RS kroz tri općine: Doboj, Modriča i Vukosavlje u dužini od nešto manje od 47 kilometara.

Također, resorno ministartsvo planira započeti aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta i izradi dokumentacije za izgradnju autoputa na dijelu koridora Vc, koji prolazi kroz RS. Čubrilović ističe da je sprovedena zakonska procedura usvajanja regulacionih planova, čime su stvoreni uslovi za eksproprijaciju i kvalitetnu pripremu za izgradnju autoputa. Za veći dio ove dionice autoputa dobijena je i urbanistička saglasnost, a u toku je usaglašavanje projektne dokumentacije sa projektima hidroelektrana u sklopu integralnog korišćenja voda rijeke Bosne, na potezu od Doboja do Modriče.

Dogovor s Republikom Hrvatskom

"Očekujemo da će i to biti brzo završeno", kaže Čubrilović i nada se i početku izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške u ovoj godini. U novembru 2011., u Sarajevu je potpisan Međudržavni sporazum o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Gradiške kojim se definišu obaveze jedne i druge strane u izgradnji graničnih dionica i zajedničkog mosta. "Postignut je dogovor sa Republikom Hrvatskom o zajedničkoj izgradnji ovog mosta, čija je procjenjena vrijednost oko 30 miliona eura. Sklopljen je i ugovor za projektovanje sa Građevinskim fakultetom iz Zagreba. Mi smo pokrenuli aktivnosti na pribavljanju lokacijskih uslova za izgradnju mosta i pristupne saobraćajnice. S obzirom da Republika Srpska ima obezbjeđen iznos od 15 miliona eura za izgradnju ovog mosta, očekujemo završetak geotermičkih istraživanja, koja su u toku, i izbor izvođača radova. Realno je očekivati da u toku godine počne igradnja ovog veoma važnog mosta", navodi Čubrilović.

U 2012. resorno ministarstvo planira da se završi i izgradnja petlje Mahovljani, koja će spojiti autoputeve Gradiška – Banja Luka i Banja Luka – Doboj, kao i izradu studija za autoput Banja Luka – Prijedor – Novi Grad. Čubrilović potvrđuje da je urađen elaborat i u ovoj godini očekuje završetak izrade studije opravdanosti za izgradnju magistralnog puta Foča-Hum-Šćepan Polje-granica sa Republikom Crnom Gorom i nastavak aktivnosti za obezbjeđenje finansijskih sredstava na projektovanje i izgradnju ovog magistralnog puta, dužine oko 21 kilometar.

Realizacija projekta na trajnom rješenju klizišta Čemerno na magistralnom putu M-20 Foča-Gacko je u toku. "Ovo je veoma složen i zahtjevan projekat koji je od životnog značaja za ovaj dio Republike Srpske, a ima i regionalni karakter", kaže resorni ministar. Ugovorena vrijednost ovog projekta je oko 73 miliona KM. U okviru projekta bit će izgrađena trasa puta u dužini nešto manje od deset kilometara, dva tunela: "Čemerno" dužine oko dva kilometra i "Surdup" dužine 200 metara, te sanacija klizišta Sutjeska, kao i izgradnja šest mostova od kojih je najduži vijadukt "Trnova Luka" dužine 408 metara.

Milioni KM za klizište Čemerno

"Činjenica je da se dinamika izvođenja radova na ovom projektu ne odvija u potpunosti kako je planirano, jer se tokom izvođenja radova javila potreba za dodatnim geotehničkim ispitivanjima, te izmjenama i dopunama projektne dokumentacije usljed pojave novih klizišta. Prema do sada ispostavljenim privremenim građevinskim situacijama za izvođenje radova na rješenju klizišta Čemerno realizovana su sredstva u ukupnom iznosu od oko 59 miliona KM", navodi ministar saobraćaja i veza RS. U toku je procedura sagledavanja i ocjena pristigle ponude konzorcijuma "Hidroelektro inženjering" iz Hrvatske i "EMS holding" iz Njemačke koji je ranije dostavio samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije za izgradnju, održavanje i upravljanje na dionici autoputa Banja Luka–Mrkonjić Grad–Mlinište–granica sa Federacijom BiH.

Javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju ovog autoputa raspisan je prošle godine, a rok za dostavu ponuda istekao je 30.decembra 2011. godine. Čubrilović kaže da je jedan od prioritetnih pravaca izgradnje brzih puteva u Republici Srpskoj na relaciji Istočno Sarajevo–Pale–Rogatica–Višegrad–Vardište–granica sa Republikom Srbijom. Dužina ovog puta je oko 130 kilometara. U toku ove godine planirana je izrada prethodne studije izvodljivosti sa generalnim projektom, koja će biti osnova za izradu ostale projektne dokumentacije. Kada je u pitanju situacija u Željeznicama RS, Čubrilović priznaje da je stanje veoma teško.

"Zaduženost Željeznica Republike Srpske je velika, a obim prevoza ne garantuje uspješnost u poslovanju. I u prethodnom vremenu, željeznice su se oslanjale na privredu i njen razvoj. Iako naša privreda bilježi rast, to nije dovoljno da značajno utiče na uspješnost ovog sistema. S obzirom na infrastrukturu, stanje voznih i vučnih sredstava, pa i radne snage, željeznički saobraćaj je u veoma nezavidnom položaju", ukazuje ministar i precizira da je neophodno izvršiti novu organizaciju preduzeća i novu sistematizaciju radnih mjesta. Također, treba nastaviti, dodaje, rekonstrukciju pruga, ali i nabaviti nova vučna i vozna sredstva kako bi ponuda usluga na tržištu bila veća i konkurentnija.

Aerodromu u Banjoj Luci 900.000 KM

Teško stanje je i u oblasti zračnog saobraćaja u RS, a Čubrilović naglašava da je veoma bitno da se avionski saobraćaj nesmetano odvija sa međunarodnog Aerodroma Banja Luka. "Sadašnji broj letova nije dovoljan da bi ovaj aerodrom pozitivno poslovao. Vlada Republike Srpske je za ovu godinu planirala grant od 900.000 KM za fukcionisanje Aerodroma Banja Luka. Također, potrebno je uspostaviti nove letove kako bi aerodrom imao više prihoda", ističe resorni ministar i naglašava da se u toku godine očekuje uvođenje linije Beograd – Banja Luka – Beč, aviokompanije Jat Airways, te uvođenje avionske linije prema skadninavskim zemljama kompanije BH Airlines.

Postoji mogućnost i ugovaranja čarter letova, posebno u toku ljetne sezone, smatra Čubrilović. Ministar saobraćaja i veza RS-a na kraju razgovora za Fenu kaže da je, u toku ove godine, planiran početak izgradnje mosta na rijeci Vrbas u Karanovcu, kod Banje Luke, te nastavak aktivnosti na pripremama za izgradnju mosta na rijeci Drini, između Fakovića i Bačevaca.