BiH
0

Vlada RS povukla iz Skupštine zakon o penzioniranju oficira OSBiH iz RS-a

FENA
Zakon o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih osoba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji dolaze iz Republike Srpske (RS) i pored najave entitetske vlade neće biti razmatran u parlamentu RS-a, a koji je danas počeo višednevno zasjedanje u Banjoj Luci.

Resorni ministar Petar Đokić potvrdio je da je prijedlog zakona, koji je utvrđen prošle sedmice, povučen s dnevnog reda.

To je izazvalo oštru reakciju poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Kostadina Vasića, koji je u parlamentu optužio Đokića da je sada „prevario“ i oficire, jer je iz zakona „izbačen“ član koji određuje visinu koeficijenata, odnosno penzija mimo dogovora s ovim osobama i time im se umanjuju primanja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić nije objasnio zašto je ovaj zakon povučen s današnje sjednice, ponovivši stav da će status ovih oficira komponente iz RS-a biti razmatran.

Radi se o zakonu koji bi trebao regulirati pitanje ostvarivanja prava na penziju za 46 oficira od nižeg do najviših činova, kojima je prestala služba u Oružanim snagama BiH od 1. januara 2013. godine, a dolaze iz RS-a.