Tvrde da imaju nadležnost
0

Vlada RS-a traži rješenje za izdavanje matičnih brojeva u tom entitetu

FENA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Vlada Republike Srpske će u narednih 48 sati predložiti pravno održivo i praktično provodivo rješenje o pitanju matičnih brojeva građana u tom entitetu, dogovoreno je na sastanku premijerke Željke Cvijanović s političkim vrhom SNSD-a.

Potpredsjendik SNSD-a Igor Radojičić kaže da to znači da će RS određenim svojim propisom regulirati ovo pitanje da bi službenici na terenu mogli izdavati legalno matične brojeve novoređenoj djeci, jer su, naveo je, šanse da se na nivou BiH dogovore izmjene spornog zakona vrlo male.

"Trenutna situacija na terenu je neodrživa i krše se prava djece u osnovnom obliku. Novorođenčad ne mogu dobiti matični broj, pa ni zdravstvenu knjižicu, ni putne isprave, čime se ugrožava i pravo na liječenje i zdravstveno osiguranje i sve ostalo, što se na terenu prevazilazi na način koji je na granici legalnog", kazao je Radojičić.

Ustvrdio je da RS ima obavezu da to pitanje regulira.

Podsjetio je da je trenutno neodrživ sistem s matičnim brojevima građana, s obzirom na to da član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana BiH brisan i ne mogu se izdavati novi matični brojevi, a nisu usvojene izmjene tog zakona.

"Sporna je jedna cifra u određenom matičnom broju koja treba da se veže s mjestom rođenja, a stranke iz FBiH ne prihvataju da postoje entiteti, kantoni i distrikt, već traže vještačke načine da bi se ta cifra generisala i vezala za nepostejeće regije ili nešto drugo, što je za nas neprihvatljivo", kazao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ovo pitanje, kaže, ne treba da rješava OHR, a ako na nivou BiH nema saglasnosti, RS "ima svoje ustavne nadležnosti u kojima može da rješava određena pitanja".