BiH
1

RS donijela Uredbu o jedinstvenom matičnom broju građana

Anadolija
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Vlada Republike Srpske danas je donijela Uredbu o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja građana (JMB), kojom se utvrđuje način određivanja jedinstvenog matičnog broja građana u Republici Srpskoj.

Prema saopštenju za javnost objavljenom nakon sjednice, "Vlada Republike Srpske utvrdila je i tekst izmjena i dopuna člana 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju, kojim se utvrđuju nova registraciona područja za prostor BiH, te ga uputila kao inicijativu prema predstavnicima iz Republike Srpske u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH".

Potpredsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić, nakon sastanka najužeg rukovodstva SNSD-a s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović i ministrom unutrašnjih poslova RS-a Dragomirom Jovičićem koncem prošle nedjelje najavio je da će Vlada Republike Srpske "u naredna dva dana predložiti pravno održivo i praktično provodivo rješenje o pitanju matičnih brojeva građana u RS“, da bi službenici na terenu mogli izdavati legalno matične brojeve novorođenoj djeci, jer su male šanse da se na nivou BiH dogovore izmjene spornog državnog zakona.

Radojičić je tom prilikom naveo kako će se tražiti "održivo rješenje" uz tvrdnju da ono "neće ulaziti u nadležnosti Ustava BiH“.