{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a predlaže uvođenje stope PDV-a od 22 i 10 posto

F
FENA
22.2.2015. u 20:18
12
89
Vlada RS-a predlaže uvođenje stope PDV-a od 22 i 10 posto
12
Vlada RS-a predlaže uvođenje stope PDV-a od 22 i 10 posto
Foto: SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je večeras, na prvoj posebnoj sjednici, set, kako je saopćeno, reformskih zakonskih rješenja planiranih Ekonomskom politikom za ovu godinu.
Entitetska vlada je pripremila i Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o administrativnim taksama BiH, kao i inicijative za izmjenu i dopuni Zakona o PDV-a te za izmjenu i dopunu Zakona o akcizama u BiH.

Ministarstvo finansija RS predlaže Upravnom odboru UIO da podnese inicijativu za izmjenu i dopuni Zakona o akcizama u BiH.

Izmjena navedenog zakona predviđa uvođenje specifične akcize na cigarete i uvođenje dodatne akcize na pivo (0,30 KM za pakovanje od 20 komada cigareta i dodatni iznos akcize na pivo od 0,15 KM po litru).

Vlada RS-a će podnijeti i inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o PDV-u, kako se navodi, a s ciljem poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, predlaže se uvođenje diferencirane stope PDV-a, kao mjere koja ima, prvenstveno, socijalni karakter.

Uvođenjem druge, niže stope PDV-a, želi se uticati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, kako bi se obezbijedilo finansijsko olakšanje za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

U Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u se predlaže da se umjesto dosadašnje jedinstvene stope PDV-a, od 17 posto, uvedu dvije stope PDV-a, i to standardna stopa PDV-a od 22 posto i niža stopa PDV-a od 10 posto.

Niža stopa bi se primjenjivala na osnovne prehrambene proizvode: brašno, hljeb, mlijeko, jogurt, ulje, mast, so, šećer, homogenizirana dječija hrana i lijekovi.

Vlada RS je usvojila i Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o administrativnim taksama BiH, a inicirana izmjena zakona ide u pravcu vraćanja iznosa administrativnih taksi na stanje prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim taksama BiH kako bi se omogućilo rasterećenje privrede RS i BiH u cjelini.

Na sjednici Vlade RS-a pripremljen je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama u RS (po hitnom postupku), saopćeno je iz entitetske vlade.

Ovim zakonom uvode se oslobađanje od obaveze registrovanja prometa putem fiskalnih sistema i samostalnim preduzetnicima koji obavljaju usluge taksi prijevoza kao mali preduzetnici, poljoprivrednim gazdinstvima upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava, te poljoprivrednim gazdinstvima koja poljoprivrednu djelatnost obavljaju kao mali preduzetnici.

Na ovaj način njihov pravni položaj izjednačava se sa pravnim položajem malih preduzetnika koji obavljaju zanatske usluge i oslobođeni su obaveze registrovanja prometa putem fiskalnih kasa.

Na sjednici je utvrđen i Nacrt zakona o porezu na dobit.Generalna novina ovog zakona je da se pri obračunu dobiti koristi obračunska metoda zakona porezom po odbitku gdje je riječ o gotovinskom principu.

Utvrđen je i Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti.

Budući da se razlike u odnosu na važeći tekst Zakona o porezu na nepokretnosti odnose na više od 50 posto odredaba tog zakona, predloženo je donošenje novog zakona o porezu na nepokretnosti.

Utvrđeni su i nacrti zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza te o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, zatim Nacrt zakon o računovodstvu i reviziji i Nacrt zakon o fiskalnoj odgovornosti u RS.

Pripremljen je i Nacrt zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga, koji se može izmiriti: odgađanjem plaćanja poreskog duga jednokratno najduže do godinu dana i odgađanjem plaćanja poreskog duga u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci.

Vlada RS je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja RS, te Nacrt zakona o izmjenama zakona o porezu na dohodak.

Utvrđen je i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama zakona o doprinosima.

Vlada RS-a je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: