{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a predlaže uvođenje stope PDV-a od 22 i 10 posto

F
22.2.2015. u 20:18
12
89
Vlada RS-a predlaže uvođenje stope PDV-a od 22 i 10 posto
12
Vlada RS-a predlaže uvođenje stope PDV-a od 22 i 10 posto
Foto: SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je večeras, na prvoj posebnoj sjednici, set, kako je saopćeno, reformskih zakonskih rješenja planiranih Ekonomskom politikom za ovu godinu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Entitetska vlada je pripremila i Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o administrativnim taksama BiH, kao i inicijative za izmjenu i dopuni Zakona o PDV-a te za izmjenu i dopunu Zakona o akcizama u BiH.

Ministarstvo finansija RS predlaže Upravnom odboru UIO da podnese inicijativu za izmjenu i dopuni Zakona o akcizama u BiH.

Izmjena navedenog zakona predviđa uvođenje specifične akcize na cigarete i uvođenje dodatne akcize na pivo (0,30 KM za pakovanje od 20 komada cigareta i dodatni iznos akcize na pivo od 0,15 KM po litru).

Vlada RS-a će podnijeti i inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o PDV-u, kako se navodi, a s ciljem poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, predlaže se uvođenje diferencirane stope PDV-a, kao mjere koja ima, prvenstveno, socijalni karakter.

Uvođenjem druge, niže stope PDV-a, želi se uticati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, kako bi se obezbijedilo finansijsko olakšanje za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

U Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u se predlaže da se umjesto dosadašnje jedinstvene stope PDV-a, od 17 posto, uvedu dvije stope PDV-a, i to standardna stopa PDV-a od 22 posto i niža stopa PDV-a od 10 posto.

Niža stopa bi se primjenjivala na osnovne prehrambene proizvode: brašno, hljeb, mlijeko, jogurt, ulje, mast, so, šećer, homogenizirana dječija hrana i lijekovi.

Vlada RS je usvojila i Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o administrativnim taksama BiH, a inicirana izmjena zakona ide u pravcu vraćanja iznosa administrativnih taksi na stanje prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim taksama BiH kako bi se omogućilo rasterećenje privrede RS i BiH u cjelini.

Na sjednici Vlade RS-a pripremljen je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama u RS (po hitnom postupku), saopćeno je iz entitetske vlade.

Ovim zakonom uvode se oslobađanje od obaveze registrovanja prometa putem fiskalnih sistema i samostalnim preduzetnicima koji obavljaju usluge taksi prijevoza kao mali preduzetnici, poljoprivrednim gazdinstvima upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava, te poljoprivrednim gazdinstvima koja poljoprivrednu djelatnost obavljaju kao mali preduzetnici.

Na ovaj način njihov pravni položaj izjednačava se sa pravnim položajem malih preduzetnika koji obavljaju zanatske usluge i oslobođeni su obaveze registrovanja prometa putem fiskalnih kasa.

Na sjednici je utvrđen i Nacrt zakona o porezu na dobit.Generalna novina ovog zakona je da se pri obračunu dobiti koristi obračunska metoda zakona porezom po odbitku gdje je riječ o gotovinskom principu.

Utvrđen je i Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti.

Budući da se razlike u odnosu na važeći tekst Zakona o porezu na nepokretnosti odnose na više od 50 posto odredaba tog zakona, predloženo je donošenje novog zakona o porezu na nepokretnosti.

Utvrđeni su i nacrti zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza te o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, zatim Nacrt zakon o računovodstvu i reviziji i Nacrt zakon o fiskalnoj odgovornosti u RS.

Pripremljen je i Nacrt zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga, koji se može izmiriti: odgađanjem plaćanja poreskog duga jednokratno najduže do godinu dana i odgađanjem plaćanja poreskog duga u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci.

Vlada RS je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja RS, te Nacrt zakona o izmjenama zakona o porezu na dohodak.

Utvrđen je i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama zakona o doprinosima.

Vlada RS-a je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: