BiH
5

Miran dan u NSRS: Predloženi nacrti zakona, opozicija plandovala

Piše: G. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon jučerašnjeg burnog dana u Narodnoj skupštini RS, koji će ostati upamćen po nečuvenom kršenju Poslovnika o radu NSRS članova skupštinskog Odbora za praćenje stanja u Fondu PIO, današnje je zasjedanje proteklo mirno: vlast je predlagala nacrte zakona, a opozicioni poslanici su odgovarali sa replikom ili dvije.

Na današnjem zasjedanju predložen je i Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, koji bi trebao, prema riječima ministra finansija RS Zorana Tegeltije, spriječiti nepoštovanje izmirenja obaveza. Nacrtom ovog zakona trebali bi biti uređeni rokovi izmirenja novčanih obaveza između privrednih subjekata međusobno, kao i javnog sektora i privrednih subjekata.

Ukoliko poslanici usvoje Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti njime će biti utvrđena jedinstvena poreska stopa na nepokretnost za sve jedinice lokalne samouprave od 0,25 odsto. Ovim nacrtom zakona utvrđuju se i niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe u iznosu od 0,20 odsto.

"Porez na nepokretnosti plaća se u dva dijela - prvi najkasnije do 30. juna i drugi najkasnije do 30. septembra, s tim da uplata prvog dijela ne može biti manja od 50 odsto ukupnog iznosa poreske obaveze. U slučaju da je skupština općine ili grada donijela odluku o oslobađanju poreza na nepokretnosti onih obveznika koji obavljaju deficitarne djelatnosti ili obveznika koji su usljed elementarnih nepogoda ili prirodnih katastrofa pretrpjeli štetu, Poreska uprava za njih ne utvrđuje poresku obavezu, a ako je obaveza utvrđena - otpisuje se", rekao je Tegeltija.

Pred poslanicima se našao i nacrt Zakona o porezu na dobit, koji je predviđen Ekonomskom politikom za ovu godinu. Tegeltija je naveo da se razlozi za donošenje novog zakona tiču poboljšanja pojedinih njegovih dijelova, usklađivanja sa novijim dostignućima u ovoj oblasti i preciziranja pojedinih stvari. Tegeltija je istakao da je njegovom primjenom ekonomski prostor Srpske postao prepoznatljiv kao dio evropskog ekonomskog prostora u kojem funkcioniše moderna tržišna privreda. Tegeltija je obrazložio i nacrt Zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga, kojim je predviđeno odgađanje plaćanja poreskog duga jednokratno najduže do godinu dana i u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci.

Tegeltiju je na trenutak odmijenio ministar zdravlja Dragan Bogdanić, koji je obrazložio nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ističući da ovaj akt jasnije definiše obaveze RS u slučaju izbijanja epidemija, elementarnih nepogoda i drugih nepogoda.