BiH
22

Vlada RS-a odredila cijene za autoput Doboj - Prnjavor, najniža putarina četiri KM

Klix.ba
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Vlada Republike Srpske je donijela Uredbu o visini putarine kojom su regulirane cijene prema kojima će se naplaćivati korištenje novoizgrađene dionice autoputa Doboj-Prnjavor pri čemu najniža cijena putarine iznosi četiri KM.

"Bilo je neophodno propisati mogućnost da Javno preduzeće (JP) Autoputevi RS, u opravdanim slučajevima, odobri popuste na cijene putarine u skladu s postojećom praksom u okruženju i zemljama Evropske unije (EU)”, navodi se u saopćenju Biroa Vlade RS-a za odnose sa javnošću.

Naplata putarine vršit će se za otvoreni sistem naplate na naplatnim mjestima Johovac i Prnjavor za izgrađenu dionicu auto-puta "9. januar", Doboj-Prnjavor u dužini 36,6 kilometara.

Prema donesenoj Uredbi četiri KM iznosit će cijena putarine za klasu 1 u koju spadaju motorna vozila s dvije osovine, s najvišom tačkom putem prve osovine jednakom ili manjom od 1,3 metra, odnosno motocikli, tricikli, četvorocikli, putnička vozila, laka komercijalna vozila kod kojih je visina preko prve osovine 1,3 metra ili manje.

Kada je riječ o klasi 2 odnosno motorna vozila s prikolicom ili bez prikolice, s dvije ili više osovina i a najvišom tačkom putem prve osovine jednakom ili manjom od 1,3 metra, kao što je putničko vozilo s prikolicom ili karavan, laka komercijalna vozila s prikolicom ili karavanom putarina će koštati osam KM.

U klasi 3 motorna vozila s dvije ili tri osovine i s najvišom tačkom putem prve osovine većom od 1,3 metra, kao što su: autobus bez prikolice s dvije ili tri osovine, autobus s dvije osovine i prikolicom s jednom osovinom, kamioni kod kojih visina prelazi 1,3 metra preko prednje osovine, kamioni s prikolicom ili bez prikolice s ukupno dvije ili tri osovine, putarinu će plaćati 12 KM.

Putarina od 20 KM predviđena je za klasu 4 odnosno motorna vozila s četiri ili više osovina i sanajvišom tačkom putem prednje osovine većom od 1,3 metra.

Prema informacijama iz preduzeća "Autoputevi RS” naplata putarine trebala bi početi do kraja godine.