BiH
13

Sutra počinje naplata putarine na autoputu Doboj - Prnjavor

SRNA
Javno preduzeće "Autoputevi RS" počet će sutra naplatu putarine na novoizgrađenoj dionici autoputa Banja Luka-Doboj na pravcu od Doboja do Prnjavora, najavljeno je iz ovog preduzeća.

Cijena putarine za vozila prve kategorije iznosi četiri KM, za vozila druge kategorije osam KM, treće 12 KM i četvrte 20 KM. Cijene su definisane Uredbom o visini putarine, koju je 3. novembra utvrdila Vlada RS, podsjećaju iz Autoputeva.

Korištenje autoputa vozači će plaćati na jednom od naplatih mjesta izgrađenih u Prnjavoru i Kladarima kod Doboja.

Putarina se može plaćati konvertibilnim markama, efektivnim stranim novcem, odnosno papirnim novčanicama eura, gotovinski, bankovnim karticama, kao i putem elektronske naplate putarine, pomoću TAG uređaja.

Iz Autoputeva RS navode da će, s obzirom na to da je elektronska naplata putarine izuzetno popularan vid plaćanja putarine i u zemljama okruženja, početkom naredne godine ponuditi korisnicima atraktivne pakete, koji uključuju TAG uređaj 50 posto jeftiniji u odnosu na regularnu cijenu, kao i dodatni popust na dopunu u iznosu od 15 posto.

U saopćenju se dodaje da su prednosti ovog vida plaćanja putarine u tome što prilikom prolaska kroz naplatne rampe, nema zaustavljanja i čekanja u redovima, uz dodatne uštede, što je posebno interesantno korisnicima, koji svakodnevno koriste autoput.

Do završetka dionice autoputa na pravcu od Prnjavora do Banja Luke naplata će se obavljati u otvorenom sistemu, s dvije ulazno/izlazne rampe. Vozači će, bez zaustavljanja, na autoput ulaziti u Prnjavor i/ili Kladarima, a vožnju će plaćati na izlazu sa "9. januara", napominju iz Autoputeva RS.

Po završetku druge dionice autoputa, odnosno spajanjem saobraćajnice od petlje Mahovljani do petlje Prnjavor, otvoreni sistem biće zamijenjen zatvorenim, karakterističnim za autoputeve u regionu.

Otvoreni sistem naplate putarine funkcioniše i na autoputu Gradiška - Banja Luka, s razlikom što na ovom pravcu samo u Jakupovcima postoji jedna ulazno/izlazna rampa.

Sistem naplate putarine zvanično će biti pušten u rad sutra u 10.00 sati.