I pored oskudnog plana
0

Vlada RS-a nije realizirala svoje obaveze

FENA
Vlada RS-a u 2009. imala je najoskudni plan u dosadašnje tri godine mandata, ali i pored toga procent realizacije planiranog je manji u odnosu na 2008.

"Realizirano je gotovo 30 posto planiranih obaveza Vlade RS-a manje nego u 2008. (308 naspram 396)", rekao je danas konsultant Centra civilnih inicijativa (CCI) Željko Ninković predstavljajući izvještaj na 130 stranica u kojem se analizira ispunjenje programa rada Vlade i Narodne skupštine RS-a u prošloj godini u odnosu na 2007. i 2008.

Posmatrajući zakone u finalnoj formi procent realizacije je još i niži, kazao je Ninković precizirajući da je entitetska vlada u prošloj godini realizirala 75 posto zakonodavnog programa rada, gdje je od ukupno 113 planiranih zakona utvrdila 84, a od njih samo 64 su utvrđeni u finalnoj formi prijedloga.

Istovremeno, Vlada RS-a je utvrdila čak 53 "neplanirana" zakona, od kojih 46 u formi prijedloga, čime je u brojčanom smislu premašila svoj plan.

"Nemamo namjeru da minimiziramo rezultat, koji je značajan, ali ti zakoni koji su realizirani izvan plana ne mogu nadomjestiti onaj dio zakona koji je trebao biti realiziran po Planu rada Vlade za 2009.", naglasio je Ninković.

Posmatrajući pojedinačno resore u Vladi RS-a, konsultat CCI-a je izdvojio ministarstva poljoprivrede koje je u visokom procentu realiziralo najobimniji plan od svih ministarstava, a pored njih efikasnost je pokazalo i ministarstvo uprave, zatim izbjeglica i raseljih osoba i resor za porodicu, omladinu i sport.

Ipak, ta zadnja dva ministarstva imala su značajnije manji obim posla, pa Ninković kaže i da im je to olakšalo rad u prošloj godini.

Najlošije rezultate u prethodnoj godini, dodao je, imalo je Ministarstvo za građevinstvo, prostorno uređenje i ekologiju, ispod 50 posto realizacije, dok je Ministarstvo nauke i tehnologije RS-a, s veoma skromnim planom, imalo realizaciju od 50 posto na godišnjem nivou.

"Primijetili smo da je Vlada RS-a suočena s ogromnim propustima u radu, što se potvrdilo i iz izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora, kada je čak 13 ministarstava dobilo mišljenje s rezervom", rekao je Ninković na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Pri tome su, naglašava, ministri mjesečno primali koliko i penzioneri s prosječnom penzijom za godinu dana ili koliko iznose davanja za tuđu njegu i pomoć osobama u stanju potrebe za 7,5 godina.

Također, prosječna plaća u RS-u u 2009. iznosila je tek 22 posto zarade jednog ministra, dok je prosječna penzija iznosila tek 8,9 posto ministarske plaće, odnosno bila je devet puta manja.

"Definitivno najveći problem u radu Vlade RS-a je njeno kašnjenje u ispunjavanju obaveza, a što dramatično utiče na efikasnost Narodne skupštine RS-a, odnosno ozbiljno ugrožava njenu mogućnost da ostvari planirane obaveze. Finalni rezultat realizacije zakonodavnih aktivnosti iz Programa rada Vlade je da je od 113 planiranih zakona, kompletnu parlamentarnu proceduru prošlo svega 46 posto", navodi Ninković.

Narodna skupština RS-a je u prošloj godini, usljed propusta Vlade, usvojila 52 od 102 planirana zakona, a usvojen je i 41 zakon koji nije bio planiran u prošloj godini, što govori da da je u parlamentu prihvaćeno čak 44 posto zakona izvan plana, što je "rezultat i lošeg planiranja Vlade i velikog broja utvrđenih zakona van plana".

Iz godine u godinu Narodna skupština RS-a, kaže Ninković, smanjuje broj svojih planiranih aktivnosti.

U 2009. se prvi put u ovom sazivu Skupštine desilo da je odbijen jedan "Vladin" prijedlog zakona (uz još jedan nacrt) i da je usvojen jedan zakon na prijedlog opozicionih poslanika.

O odnosu parlamentarne većine i manjine najbolje govori podatak o procentu prihvaćenih amandmana. Naime, svega 18 posto amandmana opozicije je prihvaćeno u Skupštini RS-a.

S druge strane, Skupština je prihvatila čak 98 posto amandmana koji dolaze iz vladajuće strukture.

Ponašanje neprimjereno predstavnicima Skupštine i Vlade, koje uz to predstavlja i kršenje poslovnika o radu, i dalje je prisutno na skupštinskim zasjedanjima: od dobacivanja, preko najprimitivnijih uvreda, do prijetnji.

I nakon treće godine mandata aktuelnog saziva, stoji podatak, da do kršenja Poslovnika o radu Narodne skupštine RS-a nikako nije dolazilo od poslanika DNS-a, PDP-a, SDA, SDP, SBiH i SP.

Za tri godine obavljanja monitoringa Narodne skupštine RS-a od CCI-a nije primijećeno nijedno kršenje Poslovnika od žena koje su u funkciji poslanika. Konsultant CCI-a za monitoring Vlade i Narodne skupštine RS-a na kraju se osvrnuo i na lošu transparetnost u radu Vlade, "nizak nivo tolerancije za organizacije civilnog društva koje prate i analiziraju aktivnosti Vlade, te daju preporuke na njene aktivnosti".

Ninković je "kao skandalozan nazvao odnos Vlade RS-a prema Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS-a i neprihvatljiv odnos prema medijima".

Komentirajući izvještaj CCI-a, premijer RS-a Milorad Dodik je danas rekao da Vlada RS-a odgovara za svoj rad "samo parlamentu, a ne ovim frustriranim grupama".