{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada Norveške odobrila nešto više od 10 miliona maraka za pomoć BiH i Srbiji

A
20.5.2014. u 09:19
23
13
Vlada Norveške odobrila nešto više od 10 miliona maraka za pomoć BiH i Srbiji
23
Vlada Norveške odobrila nešto više od 10 miliona maraka za pomoć BiH i Srbiji
Foto: Klix.ba
Vlada Norveške donijela je odluku da donira 43 miliona norveških kruna, što je oko 10, 5 miliona KM, za pomoć BiH i Srbiji koje se posljednjih nekoliko dana suočavaju sa katastrofalnim poplavama u kojima je stradalo nekoliko desetina osoba.
Ministar vanjskih poslova Norveške Borge Brende izjavio je nakon vladine odluke o doniranju 43 miliona kruna BiH i Srbiji da Norveška suosjeća sa narodom ove dvije zemlje koje su, kako kaže, pretrpile vrlo teške poplave i stradanja.

"Vlada Norveške je izdvojila 43 miliona kruna za oporavak nakon katastrofalnih poplava u BiH i Srbiji. Moje misli su sa svim onima koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom”, rekao je Brende.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova podsjećaju kako je u poplavama u BiH i Srbiji poginulo 47 osoba dok su mnogi gradovi i sela ostali pod vodom, a na desetine hiljada osoba evakuirani iz svojih domova.

Napominje se da je značajan dio infrastrukture, kao što su ceste, željeznice, dalekovodi i vodovodi, uništeni i nefunkcionalni.

"Norveška će se koncentrirati na fazu rekonstrukcije u BiH i Srbiji. Pomoć i podrška će biti usmjereni u obnovu i izgradnju zgrada i infrastrukture kao što su škole, bolnice, ceste i mostove koji su oštećeni ili srušeni u toku poplava", kazao je ministar vanjskih poslova Norveške.

Naglasio je da će jedan dio od predviđenih vladinih sredstava biti izdvojen za finansiranje trenutnih potreba građana pogođenih poplavama u gradovima BiH i Srbije.

Precizirao je kako će 33 miliona biti utrošeno na rekonstrukciju, a 10 miliona kruna će biti upotrijebljeno za finansiranje trenutnih i najurgentnijih potreba u vezi sa poplavama.

S druge strane, diljem Norveške građani porijeklom iz BiH, Srbije i Hrvatske, ali i sami Norvežani, organizuju brojne akcije pomoći za poplavama ugrožene gradove u regionu Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: