BiH
0

Vlada KS - Utvrđena lista poslodavaca za prijem pripravnika

FENA
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je na današnjoj sjednici prijedloge zaključaka kojim se utvrđuje lista poslodavaca za učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja pripravnika po Javnom pozivu od 15. marta iz sredstava obezbjeđenih programima mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2012. i 2013. godini.

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo zaključit će ugovore sa poslodavcima koji su ispunili uvjete za prijem pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme, a usvojena lista odobrenih poslodavaca i pripravnika bit će objavljena na web stranici te ustanove.

Vlada je usvojila zaključak kojim se prihvata informacija o odobravanju registracije redova vožnje na dvanaest kantonalnih autobuskih linija prijevoznicima KJKP "Gras" doo i "Centrotrans - eurolines" dd Sarajevo privremeno do okončanja postupka usklađivanja.

Radi se o linijama Sutjeska - Lješevo, Vijećnica - Dobrinja, Sutjeska - Vogošća, Sutjeska - Donja Vogošća, Ilidža - Drozgometva, Ilidža -Vukovići, Ilidža - Hrasnica, Ilidža - Sokolovići, Nedžarići - Dobrinja, Ilidža - Kobiljača, Ilidža - Ilijaš - Popovići i Sutjeska - Kamenica.

Usvojen je zaključak kojim se prihvata informacija o korištenju objekta "Samački hotel” u Hrasnici. Zadužuje se Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice da provede aktivnosti za pravno rješavanje statusa tog objekta da bi bio dat na korištenje navedenom ministarstvu.

Zbog iznimno teškog socijalnog statusa osoba koje trenutno koriste stambene jedinice u objektu "Samački hotel" u Hrasnici data je saglasnost ministru za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS da sa postojećim korisnicima tog prostora zaključi ugovore o korištenju stambenog prostora periodično na šest mjeseci.

Ta odluka će biti na snazi do njihovog konačnog povrata u prijeratne stambene jedinice ili do rješavanja pitanja smještaja osoba u stanju socijalne potrebe ili do konačnog rješenja statusa navedenog objekta.

Na sjednici je usvojen Prijedlog uredbe o snabdijevanju prirodnim gasom Kantona Sarajevo kojom se uređuje djelatnost snabdijevanja kupaca prirodnim gasom putem gasnog sistema KS te utvrđuju uslovi za nabavku i distribuciju prirodnog gasa, način mjerenja, obračuna i plaćanja utrošenih količina prirodnog gasa, vršenje posebnih ovlaštenja distributera prirodnog gasa, projektovanje, građenje, rekonstrukcija, sanacija i održavanje distributivnog gasnog sistema, nadzor na projektovanju, građenju i održavanju unutrašnjih gasnih instalacija i nadzor na upravljanju gasnim sistemom u Kantonu Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Ministarstvu kulture i sporta da u ponedjeljak 1. jula potpiše sporazum sa Sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS o Odluci o utvrđivanju osnovice, platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća uposlenika u javnim ustanovama kulture Kantona Sarajevo - saopćila je Pres služba KS.