BiH
0

Uposlenicima u institucijama kulture KS povećane plate

Klix.ba
Sporazum o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća za uposlenike u javnim ustanovama kulture Kantona Sarajevo potpisali su danas ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS Faruk Bešlić.

Prema ovom Sporazumu, prosječna plata svih 596 uposlenih u ovim ustanovama, koja je iznosila 940 KM, bit će povećana za 5 do 8 posto. Iznimka su umjetnička zanimanja zbog njihove specifičnosti i deficitarnosti.

"Najviši koeficijent za obračun plata za umjetnike sa statusom prvak, kojih u trenutno u drami i operi ima četiri, sada iznosi 7,60. Ostali koeficijenti su niži i približno jednaki koeficijentima uposlenih u obrazovanju", rekao je ministar Šarić. Pojasnio je također da stručna sprema umjetnika nije prvi i jedini kriterij po kome se određuju koeficijenti, kao i da se oni razlikuju po vrsti umjetničkog zadatka i statusa umjetnika. Kako je naveo, u koeficijentima za obračun plata svrstana su i zanimanja prvaka baleta, balet majstora i šefa dirigenta iako ih trenutno nema uposlenih jer je u pitanju deficitaran kadar.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS Faruk Bešlić je istakao da će potpisani Sporazum dati socijalnu i pravnu sigurnost svim uposlenima u kulturi. Kako je naveo, ovim Sporazumom su Vlada KS i Sindikat na čijem je čelu, uspješno okončali pregovore i postigli dogovor o primjeni koeficijenata i platnih razreda za oko 6500 ljudi u institucijama obrazovanja i kulture. Zahvalio je Vladi Kantona na čelu sa premijerom Zeljkovićem, kao i ministru Šariću na iskazanom razumijevanju i strpljenju tokom pregovora, te najavio nastavak socijalnog dijaloga između Vlade i Sindikata.

"Mislim da uposlenici u ustanovama kulture trebaju biti zadovoljni usklađivanjem koeficijenata u postojećim socijalno-ekonomskim uvjetima", rekao je Bešlić i naglasio da će potpisivanjem ovog Sporazuma biti onemogućene i dalje tužbe uposlenika protiv Kantona po osnovu potraživanja za razliku osnovice i koeficijenata, jer su oni sada usklađeni.

Ministar Šarić također je istakao razumijevanje i podršku Vlade Kantona na čelu sa premijerom Zeljkovićem ovom Sporazumu koji će, kako je ocijenio, doprinjeti racionalnijem funkcionisanju javnih ustanova kulture i očuvanju deficitarnih kadrova.