BiH
97

Ministarstvo i sindikati obrazovanja u KS dogovorili koeficijente za obračun plaća

Piše: E. G.
Ministar Damir Marjanović i sindikalisti nakon jednog od sastanaka
Ministar Damir Marjanović i sindikalisti nakon jednog od sastanaka
Zaposleni u obrazovanju u Kantonu Sarajevo bi ubrzo trebali imati plaće koje će im biti obračunate po jednakoj osnovici i koeficijentu kao i ostalim budžetskim korisnicima u ovom kantonu, potvrdio je za Klix.ba Damir Marjanović, ministar obrazovanja u Vladi KS.

Iz sindikata obrazovanja ovog kantona nekoliko puta su skretali pažnju na to da je Vlada potpisivanjem sporazuma sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama uvela diskriminaciju. Sindikati obrazovanja su isticali da je time prekršen zaključak Skupštine KS od 28. decembra 2005. godine, kojim je utvrđeno da svi budžetski korisnici imaju jednaku osnovicu i koeficijente za obračun plaća.

"Mi u Ministarstvu obrazovanja i sindikatima smo usaglasili određene stavove. Smatramo da je prijedlog predložen za koeficijente realan, kao i osnovica. Danas smo uputili dopis Vladi Kantona Sarajevo, u kojem smo rekli da dajemo punu podršku potpisivanju sporazuma sa sindikatima vezano za osnovicu plaća i koeficijente. Osnovica je mislim 276 maraka, odnosno izjednačena sa osnovicom državnih službenika", kazao je Marjanović.

Ministar kaže da očekuje da će do plovine maja biti potpisan sporazum sa sindikatima obrazovanja, a u pogledu dogovorenog u vezi sa osnovicom i koeficijentima.

Kada je u pitanju podrška Vlade ovome što je dogovoreno između Ministarstva i sindikata, Marjanović kaže da se iskreno nada da će Vlada dati podršku s obzirom na dosadašnje pozitivne stavove premijera u ovom pogledu.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić također je potvrdio za Klix.ba da su se ministar i sindikati dogovorili o prijedlogu koeficijenata.

"Mi ne mislimo dalje više razgovarati o koeficijentima, ovo je naš konačan prijedlog ispod kojeg ne možemo ići. Sada je na Vladi da se opredijeli. Iz razgovora sa premijerom znam da je i on spreman to prihvatiti. Sada Vlada treba donijeti zaključak i idemo u izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na koeficijente. Ovi koeficijenti su rađeni na osnovicu od 276 maraka, kao što je i u organima uprave. Mi novim koeficijentima vraćamo takozvanu ravnopravnost koju smo izgubili primjenom Zakona o plaćama državnih službenika", kazao je Bešlić.

Inače uposleni u obrazovanju KS su jučer dobili martovske plaće, Bešlić ističe kako je zahtjev sindikata da to inače bude do 15. u mjesecu.