BiH
0

Vlada KS uspostavila "Povelju veterana branitelja Sarajeva"

FENA
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Prijedlog zakona koji je Vlada uputila u skupštinsku proceduru pripremljen je u skladu sa odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Predložena je izmijenjena organizacija rada Univerziteta u Sarajevu koji djeluje na teritoriji KS i to na način da dosadašnji fakulteti i akademije ne gube pravni subjektivitet, s tim da će postati organizacione jedinice integriranog univerziteta koji se u u konačnici predviđa.

Promjene su predviđene i u oblasti licenciranja i akreditacije, u poglavlju unutrašnje i vanjske ocjene kvaliteta, u poglavlju akademskih zvanja i kriterija za izbor.

Utvrđen je Nacrt zakona o utvrđivanju i obilježavanju "Dana zahvalnosti pripadnicima OS RBIH", uspostavi javnog priznanja "Povelja veterana branitelja Sarajeva", i proglašenje općina Kantona herojskim, kao i Nacrt zakona o javnim skijalištima, za koje će skupštini biti predložena široka javna rasprava u trajanju od 90, odnosno 45 dana.

Vlada je utvrdila Prijedlog odluke o dopunama Odluke o usvajanju projekta "Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995" u kojoj se predlaže da se ovaj projekt koji ima deset podprojekata dopuni sa još jednim, a to je stavljanje u funkciju i preuređenje objekta restorana "Kon-Tiki" ("Kod Sonje") u spomen obilježje – Muzej stradanja Bosanaca i Hercegovaca koji bi podsjećao na događaje u periodu 1992.-1995. godina.

Na izjašnjenje zastupnicima u Skupštini KS upućen je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera.

Imajući u vidu podatke dostavljene od strane općina o broju bespravno izgrađenih građevina kao i građevina za koje ranije nisu podneseni zahtjevi za legalizaciju, ukazala se potreba da se za takve građevine omogući vođenje postupka legalizacije.

U Odluci se sada predlaže produženje roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju do 31. 12. 2012. godine za građevine izgrađene do 31. 06. 2012. godine, saopćila je Pres-služba KS.

Vlada je dala i saglasnost Školskom odboru JU Osnovna škola "6 mart" Hadžići na imenovanje Đenane Alispahić, profesorice razredne nastave, za direktoricu škole, te također dala saglasnost ŠO JU Osnovna škola "Osman Nakaš" za imenovanje Aide Mikić, profesorice pedagogije i psihologije, za direktoricu škole. Saglasnost za imenovanje na mjesto direktorice JU "Deveta osnovna škola" Ilidža dobila je Nermina Budnjo, profesorica kulture življenja.