BiH
0

Vlada KS sutra o povećanju cijena komunalija

FENA
Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, koja je zakazana za sutra, trebala bi biti donesena odluka o eventualnom poskupljenju cijena komunalija u ovom kantonu.

Vlada bi se trebala izjasniti o povećanju cijene vode i odvodnje otpadnih voda kao i cijene centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo nakon što sutra obave razgovore s predstavnicima upravljačkih struktura i menadžmenta preduzeća "Vodovod i kanalizacija", "Toplana" i "Sarajevogasa", koji su pozvani na sjednicu.

Na sjednici Vlade KS-a koja je održana prošle sedmice usvojen je zaključak kojim je Vlada obavezala predstavnike ovih preduzeća da do sutra dostave planove i mjere koje će do 31. decembra 2011. godine provesti u ovim preduzećima, u smislu racionalizacije poslovanja i izdataka za koje Vlada smatra da su preveliki i neracionalni u odnosu na ostale korisnike budžeta.

Također, Vlada bi sutra trebala paralelno razmatrati i odrediti se spram mjera zaštite 8.878 osoba, koje bi došle u težak materijalni položaj ukoliko dođe do poskupljenja ovih komunalija i koje su trenutno korisnici socijalnih davanja u Kantonu Sarajevo.

Sporni Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima u KS-u, na koji je reagirao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ističući da će njegovim donošenjem biti "ponovno uveden neprimjereni politički uticaj nad policijom", na dnevnom redu je sjednice Vlade, koja je zakazana za četvrtak, 10. novembra.