Vlada KS povukla odluku o poskupljenju vode i grijanja

S
Piše: E. G./Sarajevo-x.com
10.11.2011. u 10:27
0
145
Vlada KS povukla odluku o poskupljenju vode i grijanja
0
Vlada KS povukla odluku o poskupljenju vode i grijanja Sa jučerašnje pres-konferencije (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je povukla odluku o poskupljenju vode i grijanja za stanovnike KS, potvrđeno je za Sarajevo-x.com iz izvora bliskih Vladi.
Kako saznaje Sarajevo-x.com, ministar prostornog uređenja i okoliša Abid Jusić je najavio da će podnijeti ostavku. Minstar Jusić je na današnjoj sjednici bio suzdržan tokom glasanja o povlačenju vladine odluke o poskupljenjima.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo jučer je na sjednici donijela odluku da se građanima KS povećaju cijene komunalija, i to cijena vode za 25 posto s PDV-om ili 30 feninga više po metru kubnom i grijanja za 33 posto bez PDV-a.

Ovakva odluka izazvala je ogorčenje građana koji su za danas najavljivali i proteste pred zgradom Vlade KS.

Da je Vlada Kantona Sarajevo jutros, na svojoj 41. sjednici, donijela Odluku o stavljanju van snage Odluke o povećanju cijena vode i centralnog grijanja koju je donijela na jučerašnjoj sjednici, potvrđeno je i iz Pres službe KS.

"Razlog novoj Odluci je još jednom podcrtana potreba sačinjavanja sveobuhvatnog plana socijalne zaštite i pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, a što bi trebalo biti predviđeno i finansijski podržano u novom budžetu Kantona Sarajevo za 2012. godinu. Također, razlog je i izrada finansijskih planova komunalnih preduzeća za sljedeću godinu, u kojima trebaju biti jasno i precizno prikazane mjere racionalizacije i restrikcije materijalnih troškova, te troškova plaća i naknada uposlenih u javnom komunalnom sektoru, a nakon čega će se Vlada ponovno očitovati o cijenama komunalnih usluga", navodi se u saopćenju za javnost Vlade Kantona Sarajevo.


Komentari (145)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: