Hvala Vladi KS
0

Sarajlijama voda skuplja za 25, a grijanje za čak 33 posto!

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je jednoglasno na današnjoj sjednici odluke o poskupljenju cijene vode za 25 posto s PDV-om ili 30 feninga više po metru kubnom i poskupljenju cijene grijanja za 33 posto bez PDV-a. Nove cijene vode i grijanja obračunavat će se od 1. novembra.

To su danas saopćili premijer KS-a Fikret Musić i resorni ministar Abid Jusić, a njihovu odluku pozdravili su izvršni direktori "Toplana" i "Vodovoda i kanalizacije" Asima Granulo i Fahrudin Pilavdžić, naglašavajući da je do ovih poskupljenja trebalo doći ranije, jer korekcija cijena vode nije bilo već 14 godina.

Premijer Musić istaknuo je danas da će u ovim preduzećima, koja će konačno biti u vlasništvu KS-a, nastupiti i odgovarajuće mjere racionalizacije troškova od smanjenja plaća i toplih obroka do revizije kolektivnih ugovora i sistematizacije zaposlenih, što su predstavnici javnih preduzeća također podržali.

"Veliko pitanje danas je postavljeno u vezi s neplatišama zbog čega je zaključkom Vlade zaduženo Ministarstvo pravde da preispita Zakon o prekršajima i mogućnost naplate putem prekršajnih ili naplatnih naloga, kao što čini policija na licu mjesta.", objašnjava Musić.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić podsjetio je da su analize Ekonomskog instituta upozorile na potrebu povećanja cijena vode, koje je potvrdila Skupština KS-a kao i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) te Svjetska banka i to zbog toga što je KS korisnik kredita kod Svjetske banke, ali je i u završnoj fazi da dobije kredit za obnovu vodovodne mreže kod EBRD-a.

"Jedan od uvjeta za dobijanje tog kredita bilo je da se do kraja 2010. godine izvrši korekcija cijena vode minimalno za 20 posto", ističe Jusić, dodajući da bi, ukoliko kredit ne bude odobren, moglo doći do sve češćih obustava isporuke vode, ali i grijanja.

Direktor Pilavdžić u obraćanju medijima je govoreći o gubicima vode u vodovodnoj mreži kazao da tu izgubljenu vodu ne plaćaju građani. Od 100 litara vode koliko potekne od izvorišta čak 70 litara bude izgubljeno zbog dotrajalih cijevi, dodajući da postoje i nelegalni priključci na vodovodnu mrežu.

Izvršna direktorica "Toplana" Asima Granulo podsjetila je da oko 70 posto u grijanju čini gas zbog čega je neophodno korigirati cijene u skladu s povećanjem cijena gasa na tržištu na koje ne može uticati niti jedna bh. vlada.

Premijer Musić, ponovo je naglasio da ovu korekciju cijena neće osjetiti 8.988 građana koji su u stanju socijalne potrebe, te da će se u Nacrtu budžeta za 2012. godinu, koji bi se uskoro trebao naći u Vladi KS-a u radnoj verziji, biti osigurana sredstva za subvenciju tim kategorijama.