BiH
250

Za 20 posto poskupjela voda u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je danas na svojoj 27. sjednici donijela odluku o poskupljenju vode za 20 posto.

Kako je navedeno u odluci, svi potrošači iz kategorije domaćinstva su izuzeti od povećanja cijene vode i odvodnje za prvih pet (5) m3 potrošene vode mjesečno.

"Sa povećanjem potrošnje vode blago se povećava i njena cijena, tako da za potrošnju narednih 5 m3 vode cijena je povećana na iznos od 1,76 KM, a svaki kubik vode preko potrošenih 10 m3 plaćat će se po cijeni od 1,95 KM po m3. Na ovaj način se želi podstaći stanovništvo na racionalniju potrošnju vode, a vodilo se računa i o socijalnim i ekonomskim uslovima domaćinstava u Kantonu. Više informacija o spomenutoj odluci i njenoj primjeni koja počinje 1. augusta ove godine dat će ministar prostornog uređenje i zaštite okoliša KS na sutra zakazanoj pres konferenciji", saopćeno je iz Vlade KS.

Danas je Vlada dala svoju saglasnost na imenovanje direktora u pet škola u Kantonu Sarajevo te je potvrđeno da se Jasminka Kulić, doktor stomatologije imenuje za direktoricu Srednje medicinske škole – Jezero Sarajevo, da se Esat Erović, profesor tehničkog odgoja imenuje za direktora OŠ "Skender Kulenović", da se Sudo Lavić, profesor sociologije, imenuje za direktora Desete osnovne škole na Ilidži, da se Hajro Ćuprija profesor bosanskog jezika imenuje za direktora Osnovne škole "Fatima Gunić", te da se Fatima Hidžić Omerović profesorica historije književnosti imenuje za direktoricu Srednje ugostiteljsko-turističke škole. Vlada je dala saglasnost Upravnom odboru Instituta za jezik na imenovanje dr. Alena Kalajdžije za direktora ovog instituta.