{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada KS prihvatila zahtjeve, dio o GRAS-u nedorečen, Šerak zadovoljan

18.4.2014. u 17:56
4
6
Vlada KS prihvatila zahtjeve, dio o GRAS-u nedorečen, Šerak zadovoljan
4
Vlada KS prihvatila zahtjeve, dio o GRAS-u nedorečen, Šerak zadovoljan
Vlada Kantona Sarajevo je na 63. sjednici razmatrala zahtjeve Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo a koje su predstavnici sindikata iznijeli pred Skupštinu i Vladu na sastanku održanom prije deset dana. Vlada KS je prihvatila navedene zahtjeve a njihova realizacija će se ostvarivati uz potpunu koordinaciju zakonodavne i izvršne vlasti, sindikata i upravljačkih struktura svih kantonalnih javnih komunalnih preduzeća.
Predsjednik Sindikata komunalne privrede KS Adem Šerak kazao je kako je to korak naprijed.

"Po meni ima dobrih pomaka i prijedloga da se radi na boljitku komunalne privrede. Zaključke ću predati sindikalnim organizacijama da se očituju o njima. Mišljenja sam da ovo ide prvi put u pravcu u kojem želim", rekao je Šerak za Klix.ba.

Vlada Kantona Sarajevo saopćila je da će redovno isplaćivati tranše svim komunalnim preduzećima, kako je planirano u Budžetu Kantona Sarajevo za 2014. godinu, kao i subvencije za povlaštene kategorije stanovništva.

"Sva ostala primanja radnika u nadležnosti su samih preduzeća i njihovih rukovodilaca. U cilju sprečavanja nelegalne prodaje na ulicama u blizini pijaca, a što je bilo navedeno u jednom od zahtjeva radnika, Vlada Kantona Sarajevo je naložila Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS da pokrenu pojačane aktivnosti i mjere uklanjanja nelegalnih uličnih prodavača. Vlada je podržala zahtjev sindikata o formiranju radne grupe za rješavanje spomenutih problema te sugerisala da ona bude sastavljena od poznavalaca struke koji mogu ponuditi najmjerodavnija rješenja navedenih problema", saopćeno je iz Vlade KS.

No, iako u dokumentima stoji da je Vlada KS prihvatila zahtjeve Sindikata, nigdje se ne spominje da li se pod tim podrazumijeva da su prihvatili i zahtjev Sindikata GRAS-a da ovo preduzeće radi na ekonomskim principima.

"Za GRAS nije ništa konkretno napisano. Nigdje ne piše da nam je dozvoljeno da radimo na ekonomskim principima, a nismo uvršteni u budžet i ne daju nam da povećamo subvencije za 5 KM. Ne preostaje nam ništa drugo", rekao je za naš portal Amir Muminović, zamjenik predsjednika Sindikata radnika GRAS-a.

Muminović ističe kako je tačka 1 preskočena, a da se navodi da će Vlada KS raditi na tome da ispoštuje zaključke koje je usvojila Skupština KS 23.12.2013. godine.

"Mi ćemo u ponedjeljak održati sjednicu Predsjedništva Sindikata GRAS-a i tražit ćemo da razgovaramo s predstavnicima radne grupe s kojima smo razgovarali i prije. Mi ćemo pristati na bilo koji model rješenja, ali mislimo da nema drugog - ili uvrštavanje u budžet ili rad po ekonomskim principima", naglasio je Muminović.

Nakon sjednica koje će biti održane u sindikalnim organizacijama Sindikata komunalne privrede KS bit će poznato koji su daljnji koraci komunalnih radnika, te da li će biti novih protesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: