BiH
73

Radnici GRAS-a najavili nove proteste od 7. aprila

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Avdo Vatrić (Foto: Davorin Sekulić)
Radnici KJKP GRAS danas su održali mirne proteste ispred zgrade uprave preduzeća. Na ovaj način izrazili su nezadovoljstvo što nisu primili nijednu plaću u 2014. godini, te zbog višemjesečnog neuplaćivanja zdravstvenog i penziono-invalidskog osiguranja.

Kako je rekao Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata uposlenika GRAS-a, budžetom KS koji je usvojen prije dva dana u Skupštini KS, zastupnici koji su, kako je rekao, glasali za uništenje ovog preduzeća i skoro 5.000 porodica.

"Ovo što su oni napravili dižući ruku za budžet, to je najveći vandalizam. Srušili su Predsjedništvo, vrh države i sve javne firme sada hoće i ovu firmu. Uposlenici GRAS-a su bez plaća u 2014. godini, a plaćamo kamate za kredite koje nam nisu uplatili 3 - 4 mjeseca, nemamo zdravstvenog osiguranja, već telefonom završavaju na način da kažu: 'Ovjeri im danas, inače će napraviti frku'. A kad se sve smiri onda lažu da smo teroristi i da terorišemo građane Sarajeva", rekao je Himzanija.

Žele ekonomski rad

Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je kako Skupština KS nije ispoštovali zaključke koje su usagalasili sa Upravnim i Nadzornim odborom ovog preduzeća 23.12. prošle godine.

"Ti zaključci su trebali firmu dovesti na zelenu granu, poboljšati uvjete rada. Čekali smo, imali uvjerenja od tih istih zastupnika koji su izglasali budžet u kojem nema tih zaključaka. To je van pameti. Vlada treba izaći u medije i priznati kako ne može više subvencionisati kategorije kako su do sada radili, još su nam firmu doveli u dug od 130 miliona KM. Pokušali smo na sve načine, štrajkovali glađu, obustavljali vožnje, i došli do zaključka da nas puste da ekonomski radimo i da se ponište svi dogovori s Vladom KS", rekao je Amir Muminović, zamjenik predsjednika Sindikata uposlenika GRAS-a.

Istakli su da će, ukoliko Vlada KS i NO GRAS-a imaju neki bolji model kojim će se firma dovesti u funkcionalno stanje i pozitivno poslovanje, prihvatiti taj prijedlog.

"Prihvatili smo smanjenje plaća, priznali krivnju za šta nismo krivi samo da bismo spasili firmu. Nama ništa drugo ne preostaje nego da zauzmemo državnu firmu inače će propasti kao i drugi veliki giganti", upozorio je Muminović.

Cijene karata mogu ići niže

Iz GRAS-a ističu kako su cijene voznih karata neprilagođene, odnosno da su cijene penzionerskih i džačkih/studentskih kupona niske, a da bi se cijene dnevnih karata mogle još sniziti, čak za 20 posto.

"Mi prevozimo 400.000 putnika dnevno. Neka je to samo po 1 KM, pa mi bismo mogli na kafu davati Vladi KS. Neka se na bave time kako će nas uništiti već time kako da uzdignu ovu firmu, neka provedu zaključke i GRAS će biti spašen. S pravilnom ekonomskom politikom cijene karata mogu ići dole. Koliku god Centrotrans cijenu bude ponudio, mi ćemo ići 20 posto niže", naglasio je Muminović.

Kazali su kako nemaju ništa protiv sadašnje cijene mjesečnih karata, ali da onda Vlada KS mora uplaćivati razliku GRAS-u.

Zamjenik predsjednika KO Komunalne privrede KS Esad Tajić kazao je kako osnivač, odnosno vlada KS "nema pravu terapiju da pokrene privredu" te da će zbog toga biti održani protesti ispred zgrade Vlade KS u ponedjeljak, 7. aprila s početkom u 11 sati.

"Želimo iskazati nezadovoljstvo jer Vlada ne poštuje kolektivni ugovor, jer smatra da je to švedski stol s kojeg uzima šta hoće i stavlja šta hoće. Terapija koju su nam do sada prepisivali nije bila dobra", naglasio je Tajić.

U zahtjevima Sindikata radnika GRAS-a navodi se da, osim plaća za januar 2014. godine, traže od Skupštine, UO i NO firme da ukinu sve mjesečne karte (osim onih koje su već u opticaju), te da odmah podignu tužbe protiv Kantona Sarajevo.

Direktor: Ne solidarišem se s radnicima

Prije početka protesta, radnicima je stigla obavijest od direktora Avde Vatrića kako je postignut ugovor sa ministrom finansija KS Muhamedom Kozadrom da će januarske plaće biti isplaćene do 4. aprila ove godine.

"Ne solidarišem s radnicama. Oni imaju pravo u nekim zahtjevima. Naše tržište preplavljeno je drugim prevoznicima bez zakonskog uporišta i u tom smislu podržavam da se zakonom mora regulisati. Tražili smo da se u budžet ugrade odredbe koje su na tragu onih sa Skupštine održane 23.12. što se do sada nije desilo. Tarifna politika nije usklađivana od 2005. godine, a energenti su poskupjeli. Nismo imali djelovanje Vlade i gubici su se gomilali", rekao je Vatrić.

Radnici GRAS-a će u periodu od 7. do 12. aprila svakodnevno održavati proteste od 15 do 16:30 sati.