BiH
28

Vlada KS: Cijena ishrane i smještaja u studentskim domovima ostaje ista

Klix.ba
Vlada KS (Foto: Klix.ba)
Vlada KS (Foto: Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo nije dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora JU "Studentski centar" Sarajevo o korekciji cijene ishrane i smještaja studenata u studentskim domovima za akademsku 2013/2014. godinu, kojom je utvrđeno da se cijena ishrane i smještaja studenata u studentskim domovima uveća u iznosu od 11,00 KM mjesečno po studentu.

"Stav Vlade je da predloženo povećanje ne prati istovremeno i povećanje kvaliteta usluga koje bi moglo opravdati povećanje cijena. Uzimajući u obzir životni standard i socijalno-ekonomsku situaciju te da se radi o studentima koji u najvećem broju dolaze van Kantona Sarajevo koji ionako ne izmiruju svoje već nastale obaveze, ovo povećanje bi moglo obeshrabriti nadležne vlasti iz drugih kantona da osiguraju sredstva u finansiranju smještaja studenata", navedeno je u saopćenju.

Vlada je danas utvrdila Prijedlog Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rada sa maloljetnicima u sukobu sa zakonom. Ovaj Plan sadrži prijedloge aktivnosti koje će u toku 2013.- 2015. godine provoditi vladin i nevladin sektor, a koji svakodnevno kroz svoj rad ostvaruju kontakte sa maloljetnim prijestupnicima, žrtvama i/ili drugim maloljetnim licima. Akcionim planom su određeni ciljevi koji će se realizovati u toku dvije godine od dana donošenja na Skupštini Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo će nakon donošenja predmetne Odluke formirati tim za implementaciju Akcionog plana koji će biti sastavljen od po jednog predstavnika svih subjekata, koji će pratiti realizaciju Akcionog plana, informisati Vladu, i izvještavati jednom godišnje Skupštinu Kantona Sarajevo.

Vlada je prihvatila Informaciju o pripremljenosti termoenergetskih sistema KJKP "Toplane – Sarajevo"d.o.o. Sarajevo i KJKP "Sarajevogas" d.o.o. Sarajevo za sezonu grijanja 2013/2014. godine te ujedno razmatrala i moguće korekcije cijena isporuke toplotne energije u Kantonu Sarajevo.

Uzimajući u obzir krajnju nužnost poduzimanja koraka kako bi se održao sistem proizvodnje i distribucije toplotne enrgije, a imajući u vidu i socijalni i ekonomski aspekt ovoga pitanja, ovo će biti tema i na narednoj sjednici kada će se Vlada izjašnjavati o predloženom modelu tarifiranja cijena isporuke toplotne energije.