{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada Kantona Sarajevo danas održala prvu sjednicu

26.3.2015. u 17:59
534
4
Vlada Kantona Sarajevo danas održala prvu sjednicu
534
Vlada Kantona Sarajevo danas održala prvu sjednicu
Novi saziv Vlade Kantona Sarajevo, na čijem će čelu naredne četiri godine biti Elmedin Konaković, danas je održao prvu sjednicu.
Pred članovima Vlade danas je bio zahtjev studenata koji su studij započeli po tzv. predbolonjskom sistemu studija za produženje zakonskog roka za okončanje studija. Uvažavajući činjenicu da je Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo kao krajnji rok za okončanje započetog studija po tzv. predbolonjskom sistemu studija određen 30.09.2015. godine, kao i činjenicu da postoji značajan broj studenata koji nisu okončali započeti studij (preko 3.800 studenata) Vlada Kantona Sarajevo je ocijenila zahtjev studenata osnovanim, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

U skladu sa propisanom procedurom, Vlada će prema Skupštini Kantona uputiti prijedlog za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku. Produženje zakonskog roka za okončanje započetog studija obuhvatalo bi sve fakultete i akademije Univerziteta u Sarajevu i odnosilo bi se na studente svih nivoa obrazovanja odnosno dodiplomski, postdiplomski i doktorski studij. Predložene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju ne podrazumijevaju upis novih generacija studenata po tzv. predbolonjskom sistemu studija nego bi utvrdile pravo upisanim studentima da okončaju već započeti studij.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zatražena je cjelokupna infomacija o stanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo, sa posebnim osvrtom na eskalaciju pojedinih krivičnih djela. Vlada je zatražila i izvještaj o preduzetim mjerama njihovog suzbijanja i rasvjetljavanja.

Na prvoj sjednici Vlada je donijela nekoliko zaključaka sa ciljem poduzimanja mjera koje će biti dio politike ušteda i racionalnog trošenja budžetskih sredstava.Zatražila je preko resornih ministarstava informacije iz svih javnih kantonalnih preduzeća, kantonalnih ustanova, fondova, direkcija, zavoda , agencija o tačnim iznosima menadžerskih ugovora i plata rukovodećih struktura kao i njihove troškove reprezentacija, telefona, putovanja. Narednih dana, kako je danas dogovoreno na Vladi, premijer Konaković sa resornim ministrima će početi obilazak svih komunalnih i javnih kantonalnih preduzeća, tužilaštva, sudova i kantonalnih javne ustanove sa ciljem detaljnog upoznavanja sa njihovim poslovanjem.

Takođe bit će organizirane i posjete i razgovori sa strukovnim sindikatima u Kantonu Sarajevo. Sve posjete bit će otvorene za javnost i mediji će biti pozvani da ih prate i bilježe. Istovremeno, zatražena je infomacija i o voznom parku u organima u Kantona Sarajevo, o troškovima goriva na godišnjem nivou i održavanja automobila, telefonskim računima i troškovima reprezentacije i putovanja.

Na uvid je zatražena i potpuna informacija o iznajmljivanju i troškovima zakupa prostora za potrebe organa Kantona Sarajevo.

Kao doprinos uštedama u budžetu, a i u očuvanju i zaštiti okoliša, članovi Vlade su odredili sebi svaki prvi radni dan u mjesecu kao dan bez automobila. Pozvali su i ostala preduzeća, ustanove i organizacije, osim policije, hitne pomoći i inspekcija da se pridruže ovoj akciji, stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: