BiH
161

Vlada KS: Neće biti zatvaranja škola

FENA
Vlada Kantona Sarajevo danas je saopćila da mjere racionalizacije u osnovnim i srednjim školama u tom kantonu ne podrazumijevaju zatvaranje školskih objekata kako se u javnosti želi prikazati, već sveobuhvatnu analizu stanja u oblasti obrazovanja radi unapređenja kvaliteta u odgojno-obrazovnom procesu u KS-u.

Navode da u Kantonu Sarajevo postoji nekoliko škola koje ne ispunjavaju Zakonom i Pedagoškim standardima i normativima utvrđene uvjete u pogledu broja učenika u odjeljenjima i u pogledu ukupnog broja odjeljenja koje jedna škola po zakonu mora imati.

Tvrde da su spekulacije o namjeri Vlade da će postojeće školske objekte iskoristiti u druge svrhe ili prodavati potpuno netačne i tendenciozne, te da ih plasiraju oni koji ne poznaju važeće propise koji definišu poseban status odgojno-obrazovnih ustanova (Zakon o koncesijama, Zakon o javno-privatnom partnerstvu....) i da samim tim ne postoji mogućnost da odgojno-obrazovne ustanove budu predmet prodaje, koncesije ili promjene namjene.

Po pokazateljima kojima raspolaže Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo konstantno opada broj upisanih učenika u osnovnim i srednjim školama.

Tako je u školskoj 2014/2015. u prvi razred srednjih škola upisano 4.784 učenika, dok se u školskoj 2015/2016. u prvi razred upisuje 4.167 učenika. Istovremeno, srednju školu ove godine završilo je 5.053 učenika.

Prema tim podacima oko 900 učenika će u ovoj školskoj godini biti manje u sistemu srednjeg obrazovanja, što po vežećim standardima znači 36 odjeljenja manje a značilo bi smanjenu potrebu za oko 60 nastavnika.

Iz Vlade KS ističu da je trend pada upisa učenika u osnovne škole i dalje prisutan tako da su u školskoj 2015/2016. upisana 3.963 učenika, što znači da će u sistemu osnovnog obrazovanja biti oko 200 učenika manje.

Također, navode da je, zbog nesavjesnog odnosa određenog broja direktora u školama i pogrešnih reformskih procesa, u posljednjih nekoliko godina došlo je do nekontrolisanog zapošljavanja koje se odvijalo bez saglasnosti Vlade, te da, nažalost, ne postoje pokazatelji o poboljšanju kvaliteta u odgojno-obrazovnom procesu.

Iz Vlade Kantona Sarajevo naglašavaju da će, po usvojenim politikama, raditi na planskoj politici zapošljavanja u obrazovanju, što nikako ne podrazumijeva otpuštanje uposlenika, dok će istovremeno, uz dosljedno provođenje zakona, vršiti blagovremeno penzionisanje uposlenika koji su ispunili uvjete (pokazatelji govore da godišnje uslove za penziju ispuni od 120 do 150 uposlenika).

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade ističu da je formirana Komisija za zbrinjavanje tehnološkog viška, koja ima zadatak da na osnovu Pravilnika o zbrinjavanju zaposlenika koji su djelimično ili potpuno ostali bez radnih zadataka u osnovnim i srednjim školama, kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, zbrine te zaposlenike raspoređivanjem u druge škole u kojima je iskazana potreba.

Vlada Kantona Sarajevo potcrtala je da sve reformske procese očekivano prate i burne reakcije javnosti, ali žele naglasiti da do danas nisu donijeli niti jedan pisani akt vezan za zatvaranje škola ili ukidanje radnih mjesta.

Vlada će istrajati na svojim politikama koje se odnose na zabranu novih zapošljavanja, a sve radi usmjeravanja ušteđenih sredstava na poboljšanje uvjeta i kvaliteta obrazovanja.

Sve aktivnosti Vlade vezane za racionalizaciju u osnovnom i srednjem obrazovanju će biti urađene nakon izrade sveobuhvatne analize, a mjere će biti poduzimane u saradnji sa svim relevantnim akterima javnog i civilnog društva i socijalnim partnerima, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.