Za nabavku vozila
0

Vlada Japana donirala više od 80.000 KM Domu zdravlja Bihać

Sarajevo-x.com
Bihać
Bihać
U prostorijama Ambasade Japana danas je potpisan ugovor, kojim je vlada Japana donirala 80.442 eura Domu zdravlja Bihać za projekt "Nabavka ambulantnih vozila za Dom zdravlja Bihać".

"Ova donacija omogućit će nabavku ambulantnog vozila i kardiomobila, koja će zamijeniti četiri postojeća u voznom parku, a koja su otpisana usljed dotrajalosti i visokih troškova održavanja povezanih s velikom pređenom kilometražom. Time će se unaprijediti kvalitet usluga hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja“, rekao je ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki, koji je ovaj ugovor potpisao s direktoricom Doma zdravlja Bihać, Azrom Čehić-Hasić.

Uime građana Bihaća i osoblja Doma zdravlja, ona je zahvalila ambasadoru Yamazaki na velikodušnoj pomoći.

"To samo pokazuje veličinu naroda Japana, koji i u teškim momentima u svojoj zemlji misli na građane BiH. Zahvaljujući realizaciji ovog projekta bit će olakšan rad osoblja Doma zdravlja, koje će biti u mogućnosti pružiti bolju zdravstvenu njegu u hitnim slučajevima“, kaže Čehić-Hasić.

Vlada Japana odlučila je okvirno 157.330 KM donirati Domu zdravlja Bihać, jer ističe Yamazaki, Unsko-sanski kanton u poređenju s ostalim kantonima u Federaciji BiH, ima najveći broj slučajeva kardiovaskularnih oboljenja.

Tako je vlada Japana drugi put osigurala novac Domu zdravlja Bihać, gdje je ranije finansirala nabavku sanitarnog vozila, ultrazvuka i dosta laboratorijskih aparata. Yamaki je podsjetio da je u posljednjih 16 godina, vlada Japana donirala gotovo 50 miliona eura za unapređenje medicinske opreme i nabavku ambulantnih vozila ustanovama primarne zdravstvene zaštite širom BiH.