BiH
0

Vlada Japana donirala 420.000 eura za deminiranje u USK

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki i direktor Enhancing Human Security (ITF) Dorijan Maršić danas su u Sarajevu potpisali ugovor o donaciji za podršku projekta "Projekt podrške deminiranja u općinama Bihać i Velika Kladuša", u vrijednosti od 420.000 eura.

"Ovo je četvrti put da vlada Japana sarađuje s Međunarodnim povjereničkim fondom za unapređenje ljudske sigurnosti (ITF). U posljednje tri godine smo uspješno implementirali dva projekta. Japanska vlada je 2009. donirala sredstva od 200.000 eura za razminiravanje kontaminiranog područja u općini Gračanica, a 2010. godine smo podržali aktivnosti deminiranja u Lukavcu i Petrovu u iznosu od 350.000 eura", rekao je Yamazki.

Potpisivanjem ovog ugovora za deminiranje i tehničko izviđanje u općinama Bihać i Velika Kladuša ukupno će biti očišćena 333.372 kvadratna metra kontaminirane površine.

"Zahvaljujući mehanizmu uduplavanja sredstava, koji će se primijeniti na projekt ITF će osigurati dodatnih 420.000 eura, kojima će se omogućiti deminiranje značajnog većeg područja", kaže Yamazaki.

Bihać i Velika Kladuša spadaju u najkontaminiranija područja u FBiH.

"Zato pitanje deminiranja predstavlja veliku barijeru u njihovom ekonomskom oporavku i onemogućava razvoj turizma i poljoprivrede, što dovodi i do nemogućnosti zapošljavanja", istako je Yamaki, nadajući se da će se ova područja nakon deminiranja moći koristiti u proizvodne svrhe.

Iskrena želja Ambasade Japana u BiH jeste da BiH postane razminirana zemlja do 2019. godine, a vlada Japana će joj i dalje nastojati pomagati u ostvarenju tog cilja. Marišić je naglasio da su putem ITF-a za BiH do sada prikupljena sredstva više od 130 miliona eura, čime je očišćena površina 61.682.769 metara kvadratnih.

"Ova donacija vlade Japana će pomoći da se spriječe neželjena stradanja građana na osnovu neeksplodiranih minskih sredstava. Imamo odličnu saradnju s japanskom nevladinom organizacijom IPIL-IPIL No Kai, koja je Bihaću podarila stotinu japanskih trešanja, koje s posebnom pažnjom pazimo kao simbol mira. Saradnja Bihaća i Japana ima ljudsku i civilizacijsku vrijednost", rekao je načelnik Općine Bihać Albin Muslić.Potpisivanju ugovora prisustvovali su i načelnik Općine Velika Kladuša Admil Mulić i direktor BHMAC Dušan Gavran.

"Ove godine vlada Japana odobrila je finansiranje još dvaju projekata u Bihaću i Velikoj Kladuši koja se odnose na poboljšanje primarnih i zdravstvenih usluga u ovim općinama. U okviru tih projekata Domu zdravlja Velika Kladuša su dodijeljena sredstva od oko 72.000 eura za unapređenje sistema centralnog grijanja, a Domu zdravlja Bihać oko 80.000 eura za dva ambulantna vozila", istakao je Yamazaki.