Nakon upozorenja MMF-a
0

Vlada FBiH utvrdila prijedlog Zakona o budžetima FBiH

FENA
U Sarajevu je večeras održana vanredna sjednica Vlade Federacije BiH, na kojoj su razmatrani materijali čije je usklađivanje s branilačkim udruženjima zahtijevao Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ujedno, riječ je o dokumentima značajnim za ispunjenje uslova iz stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Večeras utvrđenim Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o budžetima Federacije Bosne i Hercegovine regulisano je da će se sredstva planirana u budžetu za bruto plaće i naknade doznačavati korisnicima na osnovu Sporazuma o stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, kao i Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH.

To znači da će plaće i naknade uposlenih i naknade drugih korisnika prava po federalnim propisima biti usklađivane sa inflacijom u FBiH iz prethodne godine mjereno indeksom potrošačkih cijena, a ukoliko su planirana sredstva za ove svrhe, kao i za isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnika korisnika prava po drugim zakonima, manja od potrebnih, bit će primjenjivan koeficijent za obračun.

Koeficijent se izračunava tako da se iznos sredstava koji je osiguran u budžetu za tekuću budžetsku godinu dijeli sa iznosom koji bi bio potreban da bi se primijenila zakonom utvrđena osnovica.

Na takav način utvrđene isplate mjesečnih novčanih primanja su konačne.

Utvrđen prijedlog zakona o izmjenama Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH

Federalna vlada utvrdila je izmjene Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH i, u formi Prijedloga, uputila ga u parlamentarnu proceduru. Izmjene su rezultat revidiranog Pisma namjere utvrđenog s MMF-om.

Prema izmijenjenom Zakonu, uštede od deset posto su predviđene na bruto plaćama i naknadama. Na maksimalni iznos od jedan posto u odnosu na prosječnu plaću isplaćenu u FBiH su limitirane naknade (topli obrok), dok su na 50 posto prosječne plaće smanjene naknade za godišnji odmor.

Uštede obuhvataju i plaće i naknade dužnosnika i nositelja funkcija u institucijama FBiH, vanproračunskim fondovima i institucijama čiji je osnivač Federacija BiH (direkcije, agencije, povjerenstva) s umanjenjem od deset posto u masi sredstava.

Ovakve propise dužni su donijeti kantoni, gradovi i općine u FBiH, a ukoliko to ne urade neće im biti omogućeno korištenje sredstava iz stand by aranžmana.

Do stupanja na snagu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, Vlada FBiH je, kao privremenu, donijela Odluku o smanjenju koeficijenata po platnim razredima svih budžetskih korisnika FBiH.

Amandmani na dva prijedloga zakona

Vlada FBiH utvrdila je i po hitnom postupku Parlamantu FBiH uputila amandmane na dva prijedloga zakona iz branilačke oblasti. U prvom slučaju, riječ je o amandmanima na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Odnose se na odredbe o usklađivanju osnovice za isplatu mjesečnih naknada s odredbama izmijenjenog Zakona o budžetima u FBiH, kao što je to regulisano i za sva ostala davanja iz budžeta FBiH. Isto se odnosi i na koeficijent za obračun i isplatu mjesečnih naknada po ovom zakonu.

Isti principi primijenjeni su i kod utvrđivanja amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Federacije BiH.