{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH utvrdila izmjene i dopune budžeta za 2014. godinu

S
15.5.2014. u 13:29
49
20
Vlada FBiH utvrdila izmjene i dopune budžeta za 2014. godinu
49
Vlada FBiH utvrdila izmjene i dopune budžeta za 2014. godinu
Vlada Federacije BiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku danas uputila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2014. godinu.
Na taj način federalna Vlada želi, nakon što su izostale tranše Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, naći alternativna sredstva za prihodovnu stranu budžeta u cilju obezbjeđenja nastavka isplate redovnih budžetskih davanja, kao što su ratne i neratne invalidnine, boračke naknade, obaveze prema federalnom Zavodu PIO, te druge stavke.

Parlamentu je po hitnoj proceduri upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2014. godinu, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Osnovne karakteristike izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2014. godinu sadržane su na prihodovnoj i dijelom rashodovnoj strani.

Izmjene i dopune podrazumijevaju promjene na strani neporeznih prihoda, vanjskog finansiranja i domaćeg zaduživanja.

Preciznije, izmjenama i dopunama u dijelu vanjskog finansiranja planirana su samo 62,5 miliona KM sredstava od šeste tranše MMF - uplaćene u januaru.

U dijelu prihoda od dividendi i udjela u profitu u javnim preduzećima i finansijskim institucijama, planirano je povećanje od dodatnih 75 miliona KM prihoda od neraspoređene dobiti javnih preduzeća u vlasništvu FBiH ostvarene u prethodnim godinama.

Planirana emisija domaćih vrijednosnih papira, tačnije trogodišnjih i petogodišnjih obveznica uvećana je za 110 miliona KM, dok je planirana emisija kratkoročnih vrijednosnih papira - trezorskih zapisa uvećana za dodatnih 50 miliona KM.

Najznačajnije promjene na strani rashoda odnose se na uštede u dijelu bruto plata i naknada zaposlenih, ostvarene zbog dosljedne politike Vlade FBiH u ograničavanju povećanja broja zaposlenih u federalnim organima uprave.

Federalna vlada je u hitnu parlamentarnu proceduru uputila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2014. godinu.

Vlada FBiH prihvatila je danas izmjene i dopune finansijskog plana federalnog Zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu, te će ih, zajedno s Odlukom Upravnog odbora federalnog zavoda uputiti Parlamentu FBiH.

Izmjenama i dopunama finansijskog plana predviđeno je uvećanje ukupnih sredstava za 4.740.375 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: