BiH
49

Vlada FBiH utvrdila izmjene i dopune budžeta za 2014. godinu

SRNA
Vlada Federacije BiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku danas uputila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2014. godinu.

Na taj način federalna Vlada želi, nakon što su izostale tranše Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, naći alternativna sredstva za prihodovnu stranu budžeta u cilju obezbjeđenja nastavka isplate redovnih budžetskih davanja, kao što su ratne i neratne invalidnine, boračke naknade, obaveze prema federalnom Zavodu PIO, te druge stavke.

Parlamentu je po hitnoj proceduri upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2014. godinu, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Osnovne karakteristike izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2014. godinu sadržane su na prihodovnoj i dijelom rashodovnoj strani.

Izmjene i dopune podrazumijevaju promjene na strani neporeznih prihoda, vanjskog finansiranja i domaćeg zaduživanja.

Preciznije, izmjenama i dopunama u dijelu vanjskog finansiranja planirana su samo 62,5 miliona KM sredstava od šeste tranše MMF - uplaćene u januaru.

U dijelu prihoda od dividendi i udjela u profitu u javnim preduzećima i finansijskim institucijama, planirano je povećanje od dodatnih 75 miliona KM prihoda od neraspoređene dobiti javnih preduzeća u vlasništvu FBiH ostvarene u prethodnim godinama.

Planirana emisija domaćih vrijednosnih papira, tačnije trogodišnjih i petogodišnjih obveznica uvećana je za 110 miliona KM, dok je planirana emisija kratkoročnih vrijednosnih papira - trezorskih zapisa uvećana za dodatnih 50 miliona KM.

Najznačajnije promjene na strani rashoda odnose se na uštede u dijelu bruto plata i naknada zaposlenih, ostvarene zbog dosljedne politike Vlade FBiH u ograničavanju povećanja broja zaposlenih u federalnim organima uprave.

Federalna vlada je u hitnu parlamentarnu proceduru uputila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2014. godinu.

Vlada FBiH prihvatila je danas izmjene i dopune finansijskog plana federalnog Zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu, te će ih, zajedno s Odlukom Upravnog odbora federalnog zavoda uputiti Parlamentu FBiH.

Izmjenama i dopunama finansijskog plana predviđeno je uvećanje ukupnih sredstava za 4.740.375 KM.