BiH
6

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio rebalans budžeta FBiH za 2014. godinu

FENA
Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH za 2014. godinu usvojio je danas Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici.

Razlog za donošenje rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH je to što su BiH odobrena dodatna sredstva MMF-a, s kojim Vlada FBiH ne može raspolagati bez rebalansa.

"BiH je dobila sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sedma i osma tranša po četvrtom stand-by aranžmanu, u iznosu od 124 miliona KM, te putem dodatnog finansiranja po modelu brzog finansiranja u iznosu od 92, 09 miliona KM", rekao je federalni ministar finansija Ante Krajina.

Poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obrazložio je da će se ovogodišnjim rebalansom budžeta neutralizirati čitav deficit iz prošle godine, odnosno popravit će se likvidnost proračuna kroz smanjenje deficita.

Izmjenama i dopunama proračuna, ističe, izvršene su izmjene na ukupnim prihodima i rashodima vezano za izvore finansiranja.

"Kod proračunskih korisnika postoji samo jedna izmjena, koja je u sklopu rashoda. Znači nije novi rashod - nova obaveza, već je izmirenje obaveza ranije stvorenih u proračunu prema Penzijsko-invalidskom osiguranju", kaže Krajina.

Podsjetio je da su rezultati posljedica poplava ostavili određeni broj radnih mjesta, zbog čega su izostale plaće i doprinosi odnosno na prihodima penzijsko-invalidskog osiguranja za uplatu mirovina je smanjen priliv.

Tako će, pojasnio je Krajina, 25 miliona KM, koji će se ovim rebalansom prebaciti Federalnom Zavodu PIO kao ubrzana otplata, omogućiti da mirovine ostaju na ovoj razini i da ne bi trebalo biti problema do kraja godine.

Kao posljedica elementarnih nepogoda naglasio je da su urađene revidirane projekcije prihoda, koje će se kretati do kraja godine i po kojima će biti „umanjenje prihoda od indirektnih poreza za federalni budžet na nivou 27, 2 miliona KM“.

"Na temelju reprograma, koji je Vlada FBiH odobrila svim kantonima, gradovima i općinama na područjima, koje su zahvatile poplave i klizišta imat ćemo manjak u ovoj godini za 13 miliona KM", kazao je Krajina.

Dodao je da će imati na prihodovnoj strani smanjenje u iznosu od 40 miliona KM, a na rashodovnoj strani spomenuto povećanje od 25 miliona KM kroz izdatke, navodeći da to nisu nove obaveze, nego da su ubrzanije otplate obaveza prema PIO.

"To zajedno daje 65 miliona KM i na taj način rashodi, izuzev za PIO, nisu mijenjani", ističe federalni ministar finansija.

Također, više od 40 miliona KM, dodaje Krajina, bit će upotrebljeni za pokriće deficita ostvarenog u ranijim godinama.

Ovim rebalansom predviđeno je i smanjenje vrijednosnih dužničkih papira u ukupnom iznosu od 70 miliona KM.

"Dakle, obveznice će biti umanjene za 20 miliona KM i trezorski zapisi za 50 miliona", kaže Krajina.

Rebalansom bužeta je predviđena mogućnost da se od sredstava u iznosu od 40 miliona KM svi kantoni, koji su imali posljedicu pada prihoda, mogu pod istim kriterijima po istoj cijeni po kojoj je Federacija BiH dobila ova sredstva MMF-a, po veoma povoljnoj kamatnoj stopi od 1,09 posto godišnje, zadužiti da koriste dio ovih sredstava.

Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH za 2014. godinu treba još podržati i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Uz rebalans budžeta FBiH za 2014. godinu danas su poslanici usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH za 2014. godinu.