{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH usvojila Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije

S
9.7.2013. u 15:59
9
5
Vlada FBiH usvojila Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije
9
Vlada FBiH usvojila Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je usvojila Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, čime se stvaraju uslovi za propisivanje novog roka za verifikaciju potraživanja starih deviznih štediša najkasnije do 31. decembra 2015. godine.
Utvrđen je Nacrt zakona o zaštiti prijavilaca korupcije kojim se uređuje zaštićeno prijavljivanje korupcije, obim zaštite i postupci zaštite prijavitelja u slučaju štetnih mjera, obaveze subjekata na koje se odnosi Zakon, te druga pitanja od značaja za ovo pitanje.

Cilj Zakona je promovisanje i zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda u FBiH, pogotovo prava na slobodno izražavanje putem zaštite prijavilaca korupcije kada se prijavljivanje odnosi na izabrane i imenovane zvaničnike i zaposlene u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti na svim nivoima vlasti u FBiH, zaposlene u poslovnim subjektima bez obzira na vlasničku strukturu, javnim ustanovama, udruženjima i fondacijama, te javnim korporacijama.

Ove odredbe su načelno preventivnog karaktera i njihovom primjenom se nastoji uspostaviti sveobuhvatan sistem zaštite osoba koje prijavljuju korupciju u svojim radnim sredinama.

Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH.

Osnovni razlozi su unapređenje kvaliteta zakonskog teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja kao što su krivična djela učinjena iz mržnje, navođenje na prostituciju, trgovina ljudima, te izazivanje i učestvovaanje u neredima na sportskim takmičenjima.

Vlada FBiH prihvatila je Dokument okvirnog budžeta FBiH za period 2014-2016. godina, koji je izrađen u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH. Ovaj dokument predstavlja preliminarni nacrt budžeta Vlade FBiH za 2014. godinu i sadrži preliminarne projekcije budžeta za 2015. i 2016. godinu.

Polazište za izradu Dokumenta okvirnog budžeta FBiH za period 2014-2016. godina bile su makroekonomske projekcije i pretpostavke za naredni srednjoročni period, kao i prioriteti Vlade FBiH i ciljevi fiskalne politike, a imajući u vidu okvir raspoloživih sredstava.

Cilj ekonomske politike u narednom periodu biće očuvanje makroekonomske stabilnosti, uz istovremeno usvajanje politika za rješavanje fiskalnog debalansa i jačanje finansijskog sektora.

Pristup planiranju izražen u Dokumentu okvirnog budžeta FBiH u potpunosti je u skladu sa politikama opisanim u revidiranom Pismu namjere upućenom Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ u septembru 2012. godine.

U skladu sa ovim pismom su i osnovni ciljevi fiskalne politike za ovaj period pa se u ovom dokumentu izričito naglašava da je Vlada FBiH čvrsto opredijeljena za nastavak provođenja restriktivne politike javne potrošnje u periodu 2014.–2016. godina, čiji je osnovni cilj održavanje stabilnog fiskalnog sistema i kontrole javne potrošnje.

Ovakva politika je i osnovni preduslov za ispunjenje strukturalnih odrednica koje su u okviru sklapanja novog četvrtog stendbaj-aranžmana sa MMF-om, i predstavlja ključni korak ka stvaranju stabilnog fiskalnog sistema i finansijske stabilnosti.

federalno Ministarstvo finansija je u vezi s tim pripremilo, a Vlada usvojila Prijedlog novog Zakona o budžetima u FBiH kojim se nastoji obezbijediti ograničenje rasta javne potrošnje na svim nivoima vlasti u FBiH, povećanje fiskalne odgovornosti rukovodilaca, poboljšanje kontrole zakonitog, namjenskog i pravovremenog utroška budžetskih sredstava, te unapređenje procesa upravljanja budžetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: