{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o budžetima

S
13.6.2013. u 16:09
22
13
Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o budžetima
22
Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o budžetima
Vlada Federacije BiH utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o budžetima, s ciljem povećanja finansijske discipline i unapređenja fiskalne odgovornosti.
Prema izvještaju o izvršenju budžeta FBiH za prvi kvartal ove godine, koji je danas usvojila Vlada FBiH, ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranja budžeta za period od januara do marta iznose 371,1 milion KM, što je 17 odsto od planiranog za ovu godinu.

U odnosu na isto razdoblje 2012. godine, ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje bilježe pad od sedam odsto, a u apsolutnom iznosu manji su za 26,5 miliona KM.

Ukoliko se iz ostvarenja isključe prihodi ostvareni za finansiranje budžeta, zbog kojih je pad djelimično ublažen, prihodi /poreski i neporeski/ u odnosu na prvo tromjesečje prethodne godine manji su za 20 odsto, odnosno za 70,2 miliona KM.

Kada su u pitanju rashodi i izdaci za prvi kvartal 2013. godine, oni su iznosili 351,6 miliona KM, što je 16 odsto od planiranog za 2013. godinu.

Rashodi i izdaci na gotovinskoj osnovi iznosili su 268,9 miliona KM, što je 76 odsto od ukupno obračunatih rashoda i izdataka, te ukazuje na nizak nivo likvidnosti u posmatranom razdoblju.

U prvom kvartalu ove godine skoro sve aktivnosti su bile usmjerene ka realizaciji obaveza iz 2012. godine, te je od ukupno prenesenih 227 miliona KM iz 2012. godine u prva tri mjeseca isplaćeno 169 miliona KM, što ukazuje na činjenicu da je još iz prošle godine ostalo neizmireno 58 miliona KM obaveza, koje se uglavnom odnose na podsticaje.

U odnosu na izvršenje u istom razdoblju prethodne godine, rashodi i izdaci manji su za šest odsto, odnosno u apsolutnom iznosu za 23,1 miliona KM, na što je direktno uticala otplata domaćeg pozajmljivanja - trezorskih zapisa u prethodnoj godini u iznosu od 64,2 miliona KM.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, koji je po hitnom postupku upućen u parlamentarnu proceduru.

U saopštenju federalne Vlade navodi se da je osnovni razlog za izmjene ovog zakona činjenica da se pojedine odredbe Zakona od njegovog donošenja u praksi uopšte ne provode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: