{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okončana sjednica Doma naroda PFBiH, u nacrtu podržano više zakona

F
6.6.2013. u 15:24
4
9
Okončana sjednica Doma naroda PFBiH, u nacrtu podržano više zakona
4
Okončana sjednica Doma naroda PFBiH, u nacrtu podržano više zakona
Foto: Klix.ba
Odobravanjem nacrta više federalnih zakona, Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je u Sarajevu 14. redovnu sjednicu, koja je započela u decembru prošle godine, ali je više puta prekidana zbog potrebe za održavanjem vanrednih sjednica.
Većina delegata odobrila je Nacrt zakona o zaštiti potrošača - korisnika finansijskih usluga te ga uputila u dvomjesečnu javnu raspravu.

Po riječima federalnog ministra finansija Ante Krajine, to je samostalan zakon kojim se uvodi više reda i transparentnosti u odnos zajmodavac-zajmoprimac-jamac. Svi ovi subjekti moraju biti upoznati jednostavnim i transparentnim jezikom o njihovim pravima i obavezama u međusobnoj relaciji.

Uvodi se i sistem kontrole kreditne sposobnosti te daje mogućnost takozvanog "perioda hlađenja", odnosno mogućnost da se oni koji traže kredit eventualno predomisle u roku od 15 dana ako do tada nisu uzeli novac, a da pritom ne trpe nikakve posljedice.

Tekst predviđa da se zaštita potrošača provodi putem općih uvjeta davatelja usluga, propisivanjem sadržaja informacijskog lista i potpisivanjem obaveznih elemenata ugovora. Na temelju preporuka ombudsmena za zaštitu potrošača, posebno je razrađena zaštita korisnika finansijskih usluga.

Radi poštivanja potrošača kod kredita, određuju se obaveze banaka koje štite potrošača, jednostavnije procedure za dobivanje kredita i izbora jamstva za vraćanje kreditnog novca te smanjenje ukupnih troškova kredita.

Nacrt zakona o unutrašnjem platnom prometu je drugi zakonski tekst koji je također odobren većinom glasova na današnjoj sjednici i upućen u dvomjesečnu javnu raspravu.
Uređuje oblast u kojoj, po riječima ministra Krajine, ima evidentiranih problema dugovanja, neplaćenih obaveza, izvršavanja prisilne naplate itd.

Ta oblast se podvodi pod organizirani sistem, navodi Krajina.

Kao primjer ističe da će budućim zakonom biti određeno da privredni subjekt u bankama može imati neograničeni broj računa, ali i da će mu se samo jedan voditi kao glavni.

Preko tog računa će ići nalozi za prisilnu naplatu, izvršni nalozi itd., pa će ga banka morati koordinirati s eventualnim računima subjekta u ostalim bankama, a sve one će biti obavezne da blokiraju novac privrednog subjekta dok on ne izmiri potraživanja.

Delegati Doma naroda su danas odobrili i Nacrt federalnog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji predviđa osnivanje posebnih odjela u Tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH za istragu i procesuiranje ovih krivičnih djela.

Predlagač zakona, Federalna vlada, kao jedan od razloga za njegovo donošenje je navela stvaranje institucionalnih i drugih pretpostavki za učinkovitije suzbijanje svih oblika korupcije, organiziranog, međukantonalnog i teških oblika privrednog kriminala.

Namjera je da se problemu korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala pristupi znatno odlučnije, organiziranije i spremnije, zbog čega je i predviđeno jačanje tužiteljskih i sudskih kapaciteta, navedeno je također.

Predviđeni, posebni odjel u Tužilaštvu, bit će nadležan za istražne radnje i krivični progon osoba osumnjičenih za korupciju, organizirani i međukantonalni kriminal, a posebni sudski odjel za predmete u kojima je krivični progon poduzeo taj odjel Tužilaštva.

U nadležnosti ovih odjela će biti sva krivična djela organizirane kriminalne grupe, zatim krivična djela primanja i davanja dara i drugih oblika koristi, protuzakonito posredovanje, zloupotreba položaja i ovlasti, odavanje službene tajne i krivotvorenje službene isprave.

Na spisku nadležnosti posebnog odjela Tužilaštva su i krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, ukoliko je to počinjeno na području dva ili više kantona, pranja novca, ukoliko je prikrivena ili ostvarena imovinska korist veće vrijednosti, zloupotreba u stečajnom postupku i privrednom poslovanju, zloupotreba u postupku privatizacije, sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, sprječavanje dokazivanja, povreda tajnosti postupka i odavanje zaštićenog svjedoka.

Za razliku od nacrta ovih zakona, delegati Doma naroda su ocijenili da Nacrt zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme u FBiH nije kvalitetan ni kao osnova za izradu prijedloga pa su mu uskratili podršku.

Bez rasprave su odobrili odluku o zaduženju Federacije po sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine te Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju projekta registracije nekretnina, kao i izvještaj o radu Zavoda za transfuzijsku medicinu u 2011. godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: