BiH
5

Vlada FBiH: Set antikorupcionih zakona ponovo u Parlamentu

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Federacije FBiH Nermin Nikšić zahvalio je otpravnici poslova Ambasade Velike Britanije u BiH Jo Lomas za pomoć koju je ta ambasada pružila pri izradi plana Vlade FBiH u borbi protiv korupcije, čiju konkretizaciju predstavlja set antikorupcionih zakona.

"Vlada će već ovih dana održati sjednicu i ponovo u parlamentarnu proceduru uputiti zakone o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, o oduzimanju nelegalno stečene imovine, o prekršajima, te izmjene i dopune Krivičnog zakona", rekao je Nikišić.

Nikšić je izrazio nadu da će Parlament FBiH ovaj put usvojiti predložene propise.

Donošenje ovih zakona, pojasnio je, predstavlja preduslov za značajnije suzbijanje "sive ekonomije" i rada na crno, odnosno za stvaranje ambijenta koji će investitorima pružiti veću sigurnost i na taj način omogućiti novo dodatno zapošljavanje.

"Iako u uzburkanim političkim okolnostima, federalna Vlada je uspjela nastaviti da djeluje u pravcu stabilizacije ekonomskih i socijalnih prilika", navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Nikšić je ukazao i na velike investicije u oblastima gradnje puteva i energetike, što su projekti na kojim bude zaposlen veliki broj radnika.

"Značajno je i što se smanjuje dug FBiH. Od početka rada Vlade u ovom mandatu, taj dug će, kako planirano, do kraja mandata biti manji za 440.000.000 KM", istakao je Nikšić.