BiH
564

Nikšić za Klix.ba: Hapsit ćemo kriminalce, vrijeme je da dotučemo one koji hoće haos u FBiH

Piše: F.V.
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je u razgovoru za Klix.ba kako je danas "veliki dan za Federaciju BiH i građane FBiH, a jako ružan dan za kriminalce i one koji su pljačkom stekli ogromnu nezakonitu imovinu".
Nikšić: Oduzimat ćemo imovinu kriminalaca
Nikšić: Oduzimat ćemo imovinu kriminalaca

Nikšić je to kazao u povodu današnje odluke Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koji je većinom glasova usvojio set antikoruptivnih zakona, odnosno prijedloge zakona o dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH, o izmjenama Zakona o krivičnom postupku i o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, koje je predložila Vlada Federacije BiH.

"Zahvaljujem poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji su pokazali svijest kako je krajnje vrijeme da se usvoji ova prijeko potrebna pravosudna reforma i nadam se da će zakoni dobiti potrebnu potvrdu i u Domu naroda u što kraćem roku. Ovim se šalje jasna poruka da će kriminal i kriminalci vrlo brzo doći na udar moćnih pravosudnih institucija. Imovina stečena krivičnim djelom će se, nadam se, uskoro početi oduzimati od kriminalaca i bit će vraćena državi i građanima kao što se to radi u svim državama Evropske unije koje su povećene borbi protiv kriminala i korupcije", kazao je Nikšić za Klix.ba.

Sada, dodao je, i u Federaciji za takvo nešto "imamo zakonske uvjete koji su nam nedostajali u proteklih 20 godina".

"Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine i Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala će se početi primjenjivati u roku od šest mjeseci nakon njihovog konačnog usvajanja. Tokom ovog perioda potrebno je imenovati potrebne tužioce i sudije i pripremiti uspostavu Posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH za početak njihovog rada. To će sada biti prioritet u radu Vlade", govori Nikšić, te nastavlja:

"Konačnim usvajanjem ovih zakona, FBiH imat će zakonske i institucionalne pretpostavke da se kriminalci počnu hapsiti i kažnjavati mnogo efikasnije. A jako je bitno da opljačkanu imovinu više neće moći zadržati ni oni koji eventualno pobjegnu iz BiH ili je prepišu na nekoga drugoga poput supruga, muževa ili rođaka. Takve zloupotrebe sistema kojim smo bili svjedoci u proteklih 20 godina se ovim zakonima onemogućavaju u skladu sa najboljom evropskom praksom".

Odgovarajući na pitanje kako će osigurati fiskalnu stabilnost FBiH, a nakon što nije odobrena nova tranša Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Nikšić je kazao da se Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici opredijelila da hitno izradi i Parlamentu FBiH ponudi rebalans budžeta FBiH za 2014. godinu. Rebalansom ćemo predvidjeti načine pronalaska nedostajućih sredstava nakon što je zamrznut aranžman sa MMF-om zbog nerazumnih odluka i poteza Doma naroda Parlamenta BiH.

"Naš cilj je da osiguramo da ovu situaciju ne osjete penzioneri, te korisnici invalidnina i naknada koje se isplaćuju iz budžeta FBiH, kao i korisnici svih drugih poticaja koji se isplaćuju iz budžeta FBiH. Nije nam prvi put da su nas doveli u takvu situaciju, ali sam uvjeren da ćemo ponuditi rješenje da se to ne desi, ali će nam trebati podrška Parlamenta. Namjera nam je da sredstva koja su planirana od MMF-a nadoknadimo na nekoliko načina, prije svega kroz aktiviranje akumulirane dobiti javnih preduzeća te dodatnom emisijom vrijednosnih papira, s tim da će se na taj način nivo zaduženja dodatno smanjiti u odnosu na planirano zaduženje od MMF-a", naveo je federalni premijer.

Siguran je "da bi neki jedva dočekali da izazovu haos do kojeg bi došlo ukoliko ne usvojimo rebalans, jer bi onda morali kresati sve naknade i po 40 posto".

"To bi dovelo do socijalnih nemira i fiskalne i političke destabilizacije cijele države. Krajnje je vrijeme da te snage dotučemo i omogućimo normalno funkcioniranje institucija FBiH i BiH i siguran sam da je puno više onih koji ne žele da se takav haos desi", zaključio je Nikšić.