BiH
0

Vlada FBiH: Podržana Strategija razvoja namjenske industrije

FENA
Vlada Federacije BiH podržala je danas u Sarajevu Strategiju razvoja namjenske industrije FBiH u periodu 2012. - 2022. godine.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, resorno ministarstvo je još na početku mandata poduzelo čitav niz mjera radi stabilizacje stanja u namjenskoj industriji.

Određeni rezultati se već vide: namjenska industrija u devet mjeseci ove godine povećala je proizvodnju za 18,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, bez obzira na probleme u vezi sa zabranom izvoza naoružanja. Čak je došlo i do povećanja broja uposlenih u ovoj industriji.

Kako je kazao Trhulj, prvi cilj strategije je sanacija postojećih finansijskih obaveza namjenske industrije te da se izvoz s područja Federacije BiH poveća s dosadašnjih 40 na 100 miliona KM godišnje do 2017. godine, odnosno do 200 miliona KM godišnje do 2022. godine.

Jedan od ciljeva je da se uvoz repromaterijala smanji za 20 posto do 2017. godine, odnosno za 50 posto do 2022. godine.

Predviđa se, također, uvezivanje namjenske industrije po svim segmentima sa strateškim partnerima iz inozemstva, a pritom da se zadrži minimum 51 posto kapitala u državnom vlasništvu.

"Mislimo da se ovakvim pristupom može značajno unaprijediti rad namjenske industrije i da ona ispuni svoju misiju. Ona je u svakoj zemlji najvitalniji dio privrede koji je generator razvoja, u tehnološkom, naučnom i ekonomskom smislu", kazao je ministar Trhulj.

Vlada Federacije BiH donijela je četiri zaključka u vezi s Elektroprivredom HZHB Mostar. Naime, ova elektroprivrda vrši proizvodnju isključivo iz hidropotencijala, a prošle godine hidrološka situacija je bila veoma loša.

Uz takvu situaciju, naveo je Trhulj, naredne godine mogla bi se osigurati proizvodnja od svega 1.370 gigavat- sati, što je čak za 50 posto manje u odnosu na 2010. godinu, kada je proizvedeno 2.860 gigavat- sati.

Iz tog razloga će Elektroprivreda HZHB Mostar zaključiti odgovarajuće ugovore za osiguranje sigurnog i kontinuiranog snabdijevanja električnom energijom svih potrošača koje ona snabdijeva.

Također, zadužena je uprava da sačini izvještaj o zatečenom stanju u privrednom društvu Elektroprivreda HZHB Mostar na dan primopredaje dužnosti i o tome upozna Vladu Federacije BiH u roku od 15 dana, a da će se mjere za prevazilaženje stanja koje je posljedica loše hidrologije razmatrati na Vladi, kazao je ministar Trhulj.