400 do 500 novih radnih mjesta
0

Trhulj: Potpisani ugovori vrijedni više od 85 miliona maraka

FENA
Erdal Trhulj
Erdal Trhulj
Do danas vrijednost potpisanih ugovora fabrika namjenske industrije, za 2012. godinu, iznosi nešto više od 85.000.000 KM čija realizacija će značiti povećanje izvoza za 50 posto u odnosu na 2011.. Ovo će rezultirati i otvaranjem novih 400 do 500 radnih mjesta u 2012. u namjenskoj industriji Federacije BiH, izjavio u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

U toku 2011. godine, posebno u drugoj polovini godine, kao rezultat poduzetih mjera, fabrike namjenske industrije su imale značajan trend rasta izvoza sredstava naoružanja i vojne opreme te tržišnih artikala i usluga.

"Preliminarni rezultati pokazuju da je u 2011. godini ostvaren ukupan izvoz u vrijednosti 57.800.047 KM ili za 18.311.466 KM više nego u 2010. godini, što predstavlja povećanje od 46,37 posto u odnosu na 2010. Uz ovo treba istaći da je ovim rezultatom namjenska industrija Federacije BiH ostvarila devizni suficit od čak 62,8 posto ali i otvorila novih 300 radnih mjesta", istaknuo je Trhulj.

Po njegovim riječima Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije se već na početku mandata suočilo sa nagomilanim problemima u namjenskoj industriji koji su prijetili zatvaranjem fabrika i otpuštanjem velikog broja radnika. Nagomilani finansijski gubici iz proteklih godina, gubitak tržišta i veoma mala vrijednost ugovorenih radova početkom 2011. godine nisu davali nimalo izgleda za optimizam.

S obzirom na zatečeno stanje i na tendenciju stalnog slabljenja ove izuzetno značajne industrijske grane neophodne su bile hitne mjere za zaustavljanje negativnog trenda, stvaranje uvjeta za stabilizaciju stanja i nakon toga njen razvoj.

U svim zemljama u svijetu namjenska industrija ostvaruje visoku zaposlenost i profitabilnost te stoga, ministar Trhulj zaključuje, da nema razloga da tako ne bude i kod nas.

"U prvih 60 dana izvršili smo kompletnu analizu stanja namjenske industrije u FBiH, obišli gotovo sve fabrike, održali niz sastanaka sa upravama, radnicima i sindikatima i upoznali se sa gotovo svim problemima sa kojima se susreću u svom radu. Vladu Federacije BiH smo redovno upoznavali sa svim aktivnostima pri čemu moram istaći da smo imali punu podršku svih ministara u Vladi. Posebnu senzibilnost za rješavanje ovih problema pokazao je premijer Nermin Nikšić čija nam je pomoć značajno olakšala realizaciju utvrđenih ciljeva", naveo je Trhulj.

Također podsjeća kako su na početku, u više navrata, rekli da nisu čarobnjaci koji će preko noći riješiti sve nagomilane probleme. Međutim, preliminarni rezultati rada namjenske industrije u 2011. godini potvrdili su i pokazali da je napravljen jedan veliki i značajan rezultat.

"Ovaj rezultat postaje još značajniji kada se zna da je vrijednost subvencija u 2011. godini bila za 80 posto manja od subvencija u 2010. godini. U 2011. godini subvencije su bile oko milion KM a u 2010. godini subvencije su bile više od šest miliona KM", naglašava ministar Trhulj.

Najbolje rezultate u ostvarenom izvozu u u prošloj godini postigao Igman Konjic a nakon njega Unis Ginex Goražde i BNT-TMiH Novi Travnik.

Ministar Trhulj napominje i podatak da realizacija PS Vitezit Vitez za 2011. godinu iznosi 3.422.023 KM i nije uključena u ukupnu prikazanu realizovanu vrijednost izvoza fabrika namjenske industrije jer je realizovana u unutrašnjem prometu.

"Dobri rezultati iz 2011. godine nas neće zavarati. Jasno nam je da u nekim fabrikama imamo još dosta otvorenih pitanja i problema na kojima moramo raditi. Finansijski dugovi u nekim fabrikama su nam kao kamen oko vrata. Ako u takvim fabrikama dodate i lošu upravu jasno vam je da tu još ima dosta posla. Oni koji ne mogu da osiguraju fabrikama pozitivno poslovanje, radnicima redovne plate i doprinose ili koji ne budu poštovali zakonsku legislativu kojom je uređena ova oblast neće moće ostati u upravama", tvrdi federalni ministar.

On također ističe da je pored postignutih finansijskih rezultata u 2011. neophodno istaći i izradu Strategije razvoja namjenske industrije u FBiH

. "Donošenjem Strategije razvoja namjenske industrije u FBiH i usvajanjem na Vladi FBIH a nadam se uskoro i usvajanjem od Parlamenta FBiH iskazali smo svoju jasnu opredijeljenost da uz punu transparentnost sistemski radimo na stvaranju održivog razvoja namjenske industrije baziranog na proizvodnji za ino-tržište", navodi ministar Trhulj.

Strategija se zasniva na maksimalnom korištenju postojećih kadrovskih i materijalnih resursa uz povećano korištenje repromaterijala i primjenu savremenih tehnologija ali i poštivanje obaveza u očuvanju životne sredine i zaštite okoliša. Strategijom su obuhvaćeni svi elementi sektora namjenske industrije uvažavajući perspektive da će do kraja planskog perioda koji je obuhvaćen strategijom naša zemlja, po svim aspektima privređivanja, biti usklađena sa evropskim okruženjem i postati ravnopravna članica NATO pakta.

S tim u vezi Strategijom je utvrđeno da je neophodno u namjensku industriju uvesti NATO kodifikacijski sistem te uskladiti naše zakonodavtsvo sa pravnim naslijeđem EU.

Na kraju, ministar Trhulj ističe da će uspješni rezultati u drugoj polovini 2011.godine i donošenje Strategije osigurati kontinuitet poslovanja fabrika namjenske industrije i u 2012. godini.