Vlada FBiH odobrila KS podizanje kredita za izgradnju gradskih saobraćajnica

Klix.ba
16.12.2015. u 17:27
0
2
Vlada FBiH odobrila KS podizanje kredita za izgradnju gradskih saobraćajnica
0
Vlada FBiH odobrila KS podizanje kredita za izgradnju gradskih saobraćajnica Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalna vlada je danas upoznata s informacijom o kreditnom zahtjevu Kantona Sarajevo za Projekt izgradnje gradskih saobraćajnica i podržala inicijativu da budu osigurana dodatna sredstva kreditnim zaduženjem do šest miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Prihvaćena je i informacija o kreditu EBRD-a za ovaj projekt, kao osnove za vođenje pregovora.

Federalno ministarstvo finansija i Ministarstvo financija Kantona Sarajevo su zaduženi da u tim za pregovore o ovom kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike. Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa EBRD-om, a krajnji dužnik bit će Kanton Sarajevo.

Federalno ministarstvo financija će Vladi Federacije BiH podnijeti informaciju o pregovorima, kao i tekst usaglašenog ugovora između BiH i EBRD-a, a današnji zaključak će dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

Inače, Ugovorom o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine, zaključenim 27.11.2011. godine, Kantonu Sarajevo je za ovaj projekt odobreno do 16,5 miliona eura. Zbog problema u imovinsko-pravnim odnosima i nastavkom Projekta, uz saglasnost EBRD-a je izvršena njegova izmjena na dijelu Južne longitudinale na II transverzali gdje je predviđena izgradnja kružnih tokova na tri raskrsnice. Također, prema zahtjevima EBRD-a, u projekat za dionicu II su uvrštene sve instalacije koje se nalaze na planiranoj dionici, a nisu bile ranije predviđene projektom jer je smatrano da će moći biti izmještene o trošku vlasnika instalacija (Elektroprivreda BiH, ViK, Sarajevogas).
Južna longitudinala je trenutno, uglavnom, cesta sa dvije saobraćajne trake (po jedna u svakom smjeru), uz manje dijelove gdje je proširena na tri trake. Proširenje Južne longitudinale na 2x2 saobraćajne trake će doprinijeti poboljšanju cjelokupnog gradskog saobraćaja u Sarajevu. Na dijelu gdje je potrebno izmjestiti zgradu (ulica Zagrebačka), privremeno će biti izvršeno uklapanje u postojeće stanje, dok ne budu stvoreni uslovi za izmještanje stambenog objekta.

Južna i Sjeverna longitudinala, uz Prvu i Dvanaestu transverzalu, u okviru koje je rekonstruisana i izgrađena Stupska petlja, kao najveće saobraćajno čvorište, potpuno će rasteretiti glavnu gradsku longitudinalu kojom dnevno prođe više od 60 hiljada vozila.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: