Sarajevo
30

Nastavak izgradnje Južne longitudinale u prvom kvartalu ove godine, osigurano 14 miliona KM

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Početak nastavka izgradnje Južne longitudinale se očekuje u prvom kvartalu 2016. godine, potvrđeno je za Klix.ba u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo.

Nastavak izgradnje Južne longitudinale podrazumijeva izgradnju moderne saobraćajnice od raskrsnice ulica Zvornička i Hamdije Čemerlića u naselju Grbavica do raskrsnice kod pekare AS u naselju Hrasno, uključujući nastavak prema velikoj raskrsnici kod zgrade Suda BiH.

Na ovoj trasi će biti izgrađena dva kružna toka i to na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Zvornička i na spoju ulica Zvornička i Azize Šaćirbegović.

"Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na drugom dijelu izgradnje Južne longitudinale je pri kraju. Izgradnja nove zgrade u Zvorničkoj ulici bi trebala početi nakon usvajanja urbanističkog plana Grbavička, a rušenje postojeće zgrade nakon preseljenja stanara u novoizgrađeni objekat", kazali su nam u Direkciji za puteve KS.

Za ovaj dio trase je osigurano 14 miliona KM, a nakon uvođenja izvođača na gradilište rok za završetak radova je 12 mjeseci.

Uklanjanje svih privremenih i nelegalnih objekata koji se nalaze na trasi Južne longitudinale je završeno.

Problem je i dalje stambena zgrada koja se nalazi u ulici Grbavička 62-68 jer se nalazi na trasi planirane Južne longitudinale, a to pitanje će se moći rješavati kada Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvoji Odluku o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta "Grbavička".

Nova zgrada sastojala bi se od tri lamele u kojima bi bila smještena po tri stana na svakom od osam spratova. Nacrt predviđa dvije podzemne garaže na dva nivoa, jednu ispod, a drugu istočno od buduće zgrade uz koju je predviđen lift za automobile. Sama stambena zgrada prostirala bi se desetak metara južnije od postojećeg objekta, a iza nje je predviđen plato.

Zbog velikog broja administrativnih procedura i problema vezanih za spornu stambenu zgradu, modernizacija Južne longitudinale neće biti nastavljena od raskrsnice ulica Zvornička i Hamdije Čemerlića, već će se preskočiti 300 metara ceste koja će za obnovu i proširenje sačekati rješenje situacije.

Podsjećamo i da je izgradnja nove zgrade bila najavljena krajem 2014. godine, a rušenje stare je bilo najavljeno za proljeće 2015. Sada je januar 2016. godine.