{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH odala priznanje i poštovanje svim željezničarima

F
9.2.2012. u 18:40
0
8
Vlada FBiH odala priznanje i poštovanje svim željezničarima
0
Vlada FBiH odala priznanje i poštovanje svim željezničarima
Željezničari FBiH sami čistili pruge (Foto: Sarajevo-x.com)
Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine Desnica Radivojević te ministri prometa i komunikacija, rada i socijalne politike, kao i obrazovanja i nauke, Enver Bijedić, Vjekoslav Čamber i Damir Mašić posjetili su danas upravu preduzeća Željeznice FBiH i izrazili iskrenu zahvalnost i poštovanje svim željezničarima za angažman na uspostavi nesmetanog željezničkog saobraćaja u uslovima prirodne nepogode koja je ovih dana zadesila BiH.
Delegacija Vlade istakla je da su Željeznice, poslije Aerodroma Sarajevo, drugi infrastrukturni kapacitet u Federaciji koji je potpuno osposobio kapacitete i da je cijela situacija pokazala neophodnost da država ubuduće bolje brine o svom dobru i više ulaže u Željeznice FBiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću tog preduzeća.

Prema saopćenju, dopremijer Radivojević rekao je da su željezničari, predvođeni direktorom i šefom kriznog štaba Nedžadom Osmanagićem, pokazali da su dorasli težini situacije i još jednom potvrdili da su željeznice kičma svakog sistema, na usluzi privredi i građanima.

Dodao je da su zahtjevi Željeznica FBiH opravdani te je obećana aktivnija uloga Vlade u konsolidaciji ovog javnog preduzeća.

Nakon što je upoznat da Željeznice FBiH drže pod kontrolom cijelu pružnu mrežu osposobljenu za odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja, resorni ministar Enver Bijedić kazao je da je situacija na terenu pokazala neophodnost vraćanja prijevoza nafte i naftnih derivata upravo na željeznice radi dobrobiti cijelog društva i građana.

S tim se složio i ministar Damir Mašić. Rekao je da bi se zakonskim propisima hitno trebao regulisati prijevoz tekućih derivata željeznicom.

Iako je Vlada FBiH od početka elementarne nepogode direktno izvještavana o stanju na terenu, uprava Željeznica FBiH podsjetila je na ovom sastanku na hronologiju događaja. Video linkom iz Brisela prisutnima se obratio i generalni direktor Nedžad Osmanagić.

Nakon probijanja posljednjeg snježnog nanosa u mjestu Ćopi prije Drežnice i uklanjanja ledenica iz 99 tunela, željezničari FBiH su u kasnim večernjim satima 8. februara potpuno osposobili sve pružne pravce u FBiH za redovno odvijanje putničkog i teretnog željezničkog saobraćaja.

Putnici koji su se 3. februara zatekli u vozu u Mostaru konačno su u srijedu, 8. februara, otpremljeni kućama.

Među njima bilo je i nekoliko stranih državljana, koji su se tokom studijskog putovanja zatekli u vozu na relaciji Sarajevo - Mostar.

Željeznice Federacije FBiH vodile su posebnu brigu o njima. Uz dobru saradnju s Ministarstvom sigurnosti BiH i Aerodromom Sarajevo, u vrlo kratkom roku nastavili su planirano putovanje preko Njemačke do svojih država Irana i Kolumbije.

Od početka snježne elementarne nepogode, željezničari FBiH držali su pod kontrolom oko 500 km pruge.

Radeći danonoćno, uz vrlo skromna mehanička sredstva i bez ičije pomoći, omogućili su servisiranje privrede BiH neophodnim sirovinama, kao i odvijanje redovnog ali otežanog putničkog saobraćaja na relacijama Sarajevo - Doboj - Bosanski Šamac i međunarodnog putničkog saobraćaja do Zagreba, Beograda i Budimpešte.

Zbog najave novih snježnuh padavina za dane vikenda, željezničari čine sve kako bi pravovremeno reagirali.

Na prugama će svakodnevno saobraćati lokomotive 'krstarice' radi očuvanja prohodnosti pruga, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: