|

Vlada FBiH nudi pomoć i čeka prijedlog rješenja od vlasnika Krivaje Mobel

Vlada FBiH nudi pomoć i čeka prijedlog rješenja od vlasnika Krivaje Mobel
3
Klix.ba
3.12.2015. u 14:18
9
komentara
3

dijeljenja
Vlada FBiH nudi pomoć i čeka prijedlog rješenja od vlasnika Krivaje Mobel
Povodom obraćanja predsjednika Sindikalne organizacije privrednog društva Krivaja Mobel d.o.o., Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i premijeru Fadilu Novaliću, koje je potpisao Muhamed Mahovac, a kojim se "urgentno traži od Vlade FBiH raskid ugovora sa sadašnjim vlasnikom Ortačkom grupom, te zaštita radnika i imovine", Vlada je poslala saopćenje u kojem ističe kako nije ovlaštena da se miješa u sudski postupak.
"S obzirom na činjenicu da je IP Krivaja d.o.o. u stečaju već četiri godine, što je sudski postupak u kojem je nastala i Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići, Federalna vlada nije ovlaštena, niti se može miješati u sudski postupak. Ovo posebno zbog toga što su kupoprodajni ugovor zaključili IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju, a potpisao ga stečajni upravnik Hamdija Muratović i Ortačka grupa", navedeno je u obraćanju Vlade.

Vlada FBiH u prošlom mandatu je sa Sindikatom IP Krivaja i Ortačkom grupom zaključila ugovor o regulisanju obaveza prema PIO za uvezivanje radnog staža radnika počev od 1.1.2004. do 31.12.2014. godine. Aktuelna vlada će nastaviti izmirivati preuzete obaveze u skladu sa ovim ugovorom.

Vlada FBiH, također, podsjeća da je 10. novembra ove godine održan sastanak federalnog premijera, direktora Razvojne banke i Federalnog zavoda za zapošljavanje s predstavnicima vlasnika Krivaje Mobel, Sindikata, načelnika općine Zavidovići, premijera Zeničko-dobojskog kantona, s ciljem iznalaženja rješenja za probleme u kojima se nalazi ovo privredno društvo.

"I ovom prilikom, kao i u brojnim drugim slučajevima, bilo da je riječ o privatnim ili kompanijama u državnom vlasništvu, ponuđena je pomoć Vlade FBiH u restrukturiranju i ovog privrednog subjekta. Od vlasnika Krivaje Mobel zatraženo je da se izjasni o prijedlogu za moguće rješenje problema. Do danas takav prijedlog nije dostavljen Federalnoj vladi", istaknuto je u saopćenju za javnost.

S ciljem prevazilaženja postojećeg stanja, a posebno u svjetlu blokade magistralnog puta M-17 radnika Krivaje Mobel, čime se nanose nesagledive štete po privredu i građane cijele Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije BiH ističe da će učiniti sve, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja, da bude pronađeno rješenje prihvatljivo zaposlenicima, kompaniji i lokalnoj zajednici.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...