biznis
10

Radnici Krivaje Mobel ne žele nastaviti proizvodnju

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Sindikata Krivaje Mobel Muhamed Mahovac u izjavi za Klix.ba je kazao kako radnici fabrike još uvijek ne žele nastaviti proizvodnju te da će ustrajati u ispunjenju svojih zahtjeva.

Predstavnici Krivaje Mobel u Sarajevu su jučer imali sastanak s premijerom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem na kojem, prema riječima Mahovca, nije ništa dogovoreno.

"Nismo uspjeli naći zajedničko rješenje, pa smo jutros u krugu fabrike imali zbor naših radnika. Ja samo mogu reći da sam ih i jutros molio da rade, da pokrenu proizvodnju, ali oni ne žele i ja ih ne mogu pritiskati", kazao je Mahovac za Klix.ba.

Naredni sastanak s premijerom Vlade FBiH zakazan je za ponedjeljak, a do tada neće biti blokade saobraćaja.

Preduzeće Krivaja Mobel je u teškoj situaciji, a radnici se plaše novih otpuštanja. Zbog toga su prethodnih mjeseci radnici ovog preduzeća pokušavali pronaći rješenje kroz razgovore s predstavnicima kantonalnih vlasti u Zenici, ali i Vladom FBiH.

Podsjećamo, Prije šest dana blizu 400 radnika Krivaje Mobel je blokiralo magistralni put M-17 Zenica-Doboj, čime su upozorili na hitno rješavanje svog statusa. Radnici traže raskid ugovora sa sadašnjim vlasnikom, kao i zaštitu radnika i imovine preduzeća.