Blizu 500 radnika Krivaje krenulo pješke iz Zavidovića prema Žepču, blokirat će petlju

Piše: M. N./Klix.ba
3.12.2015. u 08:47
3.12.2015. u 09:23
145
46
Blizu 500 radnika Krivaje krenulo pješke iz Zavidovića prema Žepču, blokirat će petlju
145
Blizu 500 radnika Krivaje krenulo pješke iz Zavidovića prema Žepču, blokirat će petlju Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz pravca Zavidovića prema Žepču jutros je pješke u znak protesta krenulo blizu 500 radnika firme Krivaja Mobel. Kako nam je rekao predsjednik Sindikata ove firme Muhamed Mahovac, planiraju blokirati petlju.
Radnici se kreću cestom, a osiguravaju ih pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona koji mole vozače koji se kreću pomenutom dionicom da voze oprezno.

"Radnici traže raskid ugovora s vlasnikom. Jutros smo poslali dopise premijeru FBiH Fadilu Novaliću, premijeru ZDK Miralemu Galijaševiću i predsjednici Sindikata. Od prošlih protesta ništa se nije promijenilo. Uplatili su nam po 100 KM, a radnici imaju platu 284 KM. Pa to nema nigdje na zemaljskoj kugli osim u ovom kantonu", rekao je Mahovac za Klix.ba.

Istakao je kako ni sam ne zna šta će se dešavati kada radnici stignu na petlju jer su svi izgubili strpljenje.

"Vlasnici firme su pripremili 750 otkaza, ali generalni direktor to jučer nije potpisao jer je izašao ranije.

Radnici Krivaje obustavili su proizvodnju 3. novembra, a dva dana kasnije krenuli su pješke u Zenicu kako bi razgovarali s predstavnicima Vlade ZDK. Nakon toga, radnici su se vratili kućama.

Podsjećamo, pod izgovorom da nema dovoljno sirovina za rad, uprava Krivaje Mobel iz Zavidovića je otpustila blizu 170 radnika, a u opasnosti da ostanu bez posla je još blizu 200 radnika. Te navode uprava Krivaje Mobel je negirala, ali je istakla da postoji mogućnost smanjenja broja radnika.


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: